Petrole rağmen huzur bulamayanlar

Petrol bulmak zenginlik anlamına gelir mi? Hangi coğrafyada petrol bulduğunuza göre değişir. Örneğin Brezilya. Libra sahası olarak adlandırılan bölgede tam 2 milyar varil petrol rezervi keşfettiler. Şu anki piyasa değeri...

Petrol bulmak zenginlik anlamına gelir mi?

Hangi coğrafyada petrol bulduğunuza göre değişir.

Örneğin Brezilya. Libra sahası olarak adlandırılan bölgede tam 2 milyar varil petrol rezervi keşfettiler. Şu anki piyasa değeri yaklaşık 100 milyar dolar. Ama ellerini süremiyorlar. Çünkü petrolün sadece yeryüzüne çıkarılmasının maliyeti varil başına 70 dolar. Başka bir deyişle 140 milyar dolar harcamaları lazım çıkarmak için. Ticari değeri sadece 100 milyar dolar! Brezilya’da ‘’Petrolün varil fiyatı 100 doları geçsin’’ diye dua eden var mı bilmiyorum. Bildiğim uzun bir süre bu dua kabul odasına alınmayacak, karşılık göremeyecek. BP Enerji Raporu 2035 adlı araştırmaya göre bölgelere göre değişmekle birlikte petrolün yeryüzüne çıkarılma maliyeti 27 ile 75 dolar arasında değişiyor. İstisnai yerler de var. Örneğin Musul. Örneğin Suudi Arabistan’da pek çok saha. Maliyet buralarda 8 dolara kadar iniyor. Adeta boruyu en ilkel yöntemle toprağa sokuyorsunuz, petrol alıyorsunuz!

Ve aynı rapor bize diyor ki; önümüzdeki 5 yılda petrol üretimi günlük 3.5 milyonvaril artacak. Artışın büyük bölümü nereden gelecek? Irak’tan.

Peki tüketim artacak mı? Evet dünyayı kirletmeye tam gaz devam edeceğiz. Dünya enerji tüketiminin yüzde 33’ü petrole dayalı olmaya devam edecek uzun bir süre daha. Günlük tüketim 7.2 milyon varil artacak ve bu artışın yüzde 70’i Asya-Pasifik ülkelerinden kaynaklanacak. Tablolarda yer aldığından rakamlarla sizi meşgul etmeyeyim. Sadece şu tespiti paylaşayım: Sağdan da soldan da saysanız Ortadoğu (Petrol üretiminin yarısını gerçekleştiriyor) en az daha 30-40 yıl Asya Pasifik ülkelerinin en büyük tedarikçisi olacak. Çin, Hindistan, Japonya, Kore gibi ülkelerin gözü bu bölgede olacak. Günde 15 ile 18 milyon varil petrol gemilere yüklenecek ve okyanuslar aşacak. Paradoks mudur bilmem ama petrolü satın alanlar ve bölgeye muhtaçlar dışında herkesin eli Ortadoğu’nun üzerinde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Trump, 23 milyon insanı kovabilir mi? 14 Aralık 2016 | 303 Okunma Adam iyiyse, katil olmasının önemi yok! 31 Ekim 2016 | 257 Okunma Ekonomi başkanlıkla zıplar mı? Kim anlatacak? 27 Ekim 2016 | 267 Okunma Yok oluş içindeyiz 25 Ekim 2016 | 351 Okunma Petrole rağmen huzur bulamayanlar 18 Ekim 2016 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar