Özel statü, hangi hastanelere fayda sağladı?

Üniversite hastanesi statüsü kazanmak, bir özel hastane için ne anlama geliyor? Bu soruya vereceğiniz yanıt, 2 yıl önce başlayan uygulamadan YÖK’ün neden vazgeçtiğini anlamamıza yardımcı...

Üniversite hastanesi statüsü kazanmak, bir özel hastane için ne anlama geliyor? Bu soruya vereceğiniz yanıt, 2 yıl önce başlayan uygulamadan YÖK’ün neden vazgeçtiğini anlamamıza yardımcı olabilir. 

Bir özel hastane, nasıl üniversite hastanesi statüsüne kavuşuyor? 2012 yılında Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), tıp fakültesi olan üniversitelerin hastanesi olma şartını kaldırarak özel hastanelerle işbirliğine gitmesinin yolunu açtı. Bu üniversiteler de eğitim-öğretim ve sağlık alanlarında işbirliği yaptıklarına dair özel hastanelerle işbirliği protokolü yaptı. (Aralarında imzaladıkları protokole afiliasyon deniliyor...) Ayrıca afiliasyon ile bu hastaneler SGK ve kamu kurumları nezdinde üniversite hastanesi niteliğine kavuşturulmuş... Halbuki deniliyor ki: “Bu yasalara aykırı. Sağlık hizmetleri kanununa göre eğitim ilişkisi sadece üniversiteler ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar arasında düzenlenir.” 

Kanunlara uygun veya değil ama özel bir hastanenin, üniversite hastanesi statüsüne kavuşunca müthiş bir fiyat avantajı elde ettiğini hatırlatayım. Detaylara boğulmayalım. Ama bu hak, özel hastanelerin yatak sayısını yüzde 50 oranında artırmasına, devletten en az yüzde 10 daha fazla ödeme alma hakkına kavuşuyor. KDV muafiyeti de var elbet! Hele ayakta sağlık hizmetlerinde bu oran yüzde 90’lara kadar çıkıyormuş. Bir de bu tip hastaneler özel sözleşme statüsünden çıkıp cezai şartları içermeyen özel protokol kapsamına alınıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Trump, 23 milyon insanı kovabilir mi? 14 Aralık 2016 | 303 Okunma Adam iyiyse, katil olmasının önemi yok! 31 Ekim 2016 | 257 Okunma Ekonomi başkanlıkla zıplar mı? Kim anlatacak? 27 Ekim 2016 | 267 Okunma Yok oluş içindeyiz 25 Ekim 2016 | 351 Okunma Petrole rağmen huzur bulamayanlar 18 Ekim 2016 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar