Seçim sınavı

Türkiye'nin kaderini belirleyecek seçime bir kaç gün kala kaybedenin araştırma şirketleri olacağını belirtmeliyim. Her gün e-postama, WhatsApp hesabıma 4 ile 6 arasında araştırma raporu geliyor. Hemen hepsi birbirinden...

Türkiye'nin kaderini belirleyecek seçime bir kaç gün kala kaybedenin araştırma şirketleri olacağını belirtmeliyim. Her gün e-postama, WhatsApp hesabıma 4 ile 6 arasında araştırma raporu geliyor. Hemen hepsi birbirinden farklı. Yandaş olarak bilinenlerin bir ay önce 50'nin üzerinde gösterdiği AKP'deki oy kaybının yansıtma telaşlarına da tanık oluyoruz. Tek ortak özellik tüm kuruluşların Cumhurbaşkanlığı seçiminde sonucun ikinci turda belirleneceği yönünde. Onunla ilgili seçmeni yönlendirici sorularla Erdoğan'a avantaj sağlamaya çalıştıklarını da gözlemliyoruz. İşin özeti meydanlarda, sandıklarda değil masa başında kazanmaya yönelik sinsi çaba devam ediyor.

***

Anketlerin sağlıklı olmadığını defalarca bu sütunlardan yazdım. Halen kararsız görünen oyları etkilemek için manipülasyon yapılıyor. Rakamlarla kafa karıştırılıyor. Oysa deneklerden cevap alabilmek çok zor. Cevap verebilme cesareti sergileyenleri kutlamak lazım. Bu korku ikliminde yüz yüze ya da telefonda sorulara cevap vermek kahramanlıktır. Rakamları toplayıp çıkarıyoruz, bölüp çarpıyoruz. AKP oyları 38'i geçmiyor. Halkımız 7 Haziran'da olduğu gibi sarı kart göstermekte kararlı. İki sarı da bir kırmızı kart kuralını unutmayalım. Cumhur İttifakı'nın sığıntı ortağı MHP ise 3 ile 5 arasında görünüyor. Ne yapsalar 45'e ulaşamıyorlar. Bu da parlamentoda çoğunluğu kaybedeceklerinin resmi. 50 yıllık MHP'nin grup kurma hedefine ulaşıp ulaşmayacağı da meçhul. Kimileri grup sayısı olan 20 milletvekilinin altına düşeceğinde ısrarlı. Elbette gönlümüz bunu arzu etmez. Ancak seçim sonrasında MHP de ciddi sorgulama yapılarak kongre yolunun açılacağına dair duyumlar artıyor. Devlet Bahçeli'nin istifası da söz konusu olabilir.

Kamuoyu araştırmalarının detaylı raporları sadece biz gazetecilere gelmiyor. İnternet ortamında ilgililerin ulaşma imkanı var. Değerli okuyucularımızın bir konuda dikkatini çekmek istiyorum. Raporlarda minik harflerle gizlenen bölümlerinde şöyle bir ibare vardır; "Bu sonuçlar artı eksi 2 ile değişkenlik gösterebilir". Bu not önemli. Hele hele son referandumda şaibelere rağmen yüzde 1'lik fark düşünüldüğünde durumun ciddiyeti meydana çıkıyor. Yanılma payının bıçak sırtı oluşu ayrı bir taktik. Bir diğer sonuç ise illerdeki milletvekili dağılımlarıyla ilgili. AKP'nin değirmenine su taşırlarken yine minik puntolarla "İl sonuçlarındaki yanılma payı  artı eksi 4 ile 6 arasında öngörülmektedir" ibaresi.. Ne kadar inandırıcı değil mi?

***

AKP'nin kendisine avantaj sağlama hesapları ile getirdiği ittifak formülü CHP, İYİ Parti ve Saadet'in bir araya gelmesiyle ters tepti. Barajın altına düşen MHP'yi Meclis'e taşısa bile kaybeden AKP olacak. Çünkü HDP'nin baraj problemi ortadan kalktı. AKP'ye ders vermekle kararlı eğitimli sol seçmenin bir kısmı fikirlerine katılmasalar da HDP'ye ödünç oy vermeyi sürdürüp dengelerin değişmesine katkıda bulunacaklar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hasan Paşam ve Uğur Mumcu... 31 Ocak 2021 | 517 Okunma "Adalet yıkılırsa gökyüzü çöker!" 29 Ocak 2021 | 283 Okunma Asker Hastanesi yıkılmasın!.. 28 Ocak 2021 | 279 Okunma Kaba Milliyetçilik... 24 Ocak 2021 | 406 Okunma Uzmanlara zulüm... 21 Ocak 2021 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar