Padişahlar, tarikatlar, şeyhler, müritler -2-

Padişahların tarikatlarını ve bağlı bulundukları şeyhleri konuşuyorduk…Sultan III. Mehmed: Halvetiyye Tarikatı’ndan Abdülmecid Sivâsî’ye mensuptur. Sonra Halvetiyye-i Celvetiyye’den Aziz Mahmud Hüdâî’nin de derslerinde bulunmuştur.

Padişahların tarikatlarını ve bağlı bulundukları şeyhleri konuşuyorduk…

Sultan III. Mehmed: Halvetiyye Tarikatı’ndan Abdülmecid Sivâsî’ye mensuptur. Sonra Halvetiyye-i Celvetiyye’den Aziz Mahmud Hüdâî’nin de derslerinde bulunmuştur. Bir anlamda Hüdâî Efendi, hanedanın şeyhi olmuştur. Sultan I. Ahmed, Sultan I. Mustafa, Sultan II. Osman, Sultan IV. Murad ve Sultan İbrahim de ona mensuptur. Hattâ Sultan Mustafa’nın zaman zaman cezbeye gelip dünya işlerini ihmal ettiği rivayet edilir.

Sultan IV. Mehmed: Halvetî Tarikatı’ndandır. Sonra bir rüya üzerine Kilitbahir’e giderek Ahmed Câhidî’ye intisap etmiştir. Onun için bir tekke yaptırmıştır. Abdülehad Nurî ve Karabaş Velî gibi şeyhlerden de yararlanmış, ayrıca Mevlevî Receb Enis Dede’nin derslerine katılmıştır.

Sultan II. Süleyman: Halvetiyye’den Atpazarlı Osman Fazlî Efendi’nin mürididir.

Sultan II. Ahmed, Sultan II. Mustafa ve Sultan III. Ahmed, Mevlevi Şeyhi Receb Enis Dede’ye mensupturlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 475 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 358 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 267 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar