Küreselleşmenin krizinden gelen riskler ve fırsatlar

Küreselleşmeyi ve etkilerini belki eskisinden çok daha fazla hissediyoruz ama bugün onun bir kriz içinde olduğu da aynı ölçüde daha fazla konuşuluyor.Küreselleşmeyle birlikte ortaya çıkan ve bütün...

Küreselleşmeyi ve etkilerini belki eskisinden çok daha fazla hissediyoruz ama bugün onun bir kriz içinde olduğu da aynı ölçüde daha fazla konuşuluyor.

Küreselleşmeyle birlikte ortaya çıkan ve bütün insanların faydalandıkları imkanlar her geçen gün dünyayı daha da küçültüyor, herkes için her yeri ve her imkanı daha erişilir hale getiriyor. Ancak bu durum bir çok ülkenin kendi içine daha fazla kapanma arzusunu da bitirmediği gibi daha da pekiştiriyor. Avantajlı ülkelerin insanları kürenin hiçbir noktasını ayırt etmeksizin her yere istedikleri zamanda gidebilme imkanını elde ediyorlar ama aynı imkanlardan dezavantajlı ülkelerin de faydalanması bu ülkelerde rahatsızlık üretiyor.

Bugün Avrupalı, Amerikalı dünyanın her yanında cirit atma imtiyazından bir milimlik bir taviz vermek istemiyor, ama gezdikleri yerlerin insanlarının kendi ülkelerine doğru bir akış içinde olmasına karşı da yüksek setler çekmeye çalışıyor. Birliğin bütün avantajlarını yaşadıktan sonra Avrupa içinde yabancıya karşı düşmanlık bizzat AB’nin temelini tehdit edecek hale gelmiş durumda.

Bütün Avrupa ülkelerinde yükselen aşırı sağın arka planında hiç bir rasyonel bakış açısı yok. Zaten küreselleşme analizlerinin de en önemli kör noktası, herkese kazandırdığı için ve herkes özünde rasyonel olduğu için sürecin her kesimce destekleneceğiydi. Oysa insanlar salt akıldan ibaret olmadığı gibi, davranışları da salt rasyonel değil.

Kürenin bir yanında çıkan ve sekiz yıldır etkisi bütün dünyaya yayılan Suriye krizinden onların da nasibine mülteci düşmesi mukadder.

TRT World bugün dünyanın meşgul olduğu en önemli meselelerinin konuşulacağı bu yılki periyodik forumunu “Küreselleşmenin Krizi: Riskler ve Fırsatlar” başlığı altında toparlamış. Dünyanın en önemli entelektüel, siyasetçi, aktivist ve gazetecilerini bir araya getiren ve son derece profesyonel bir anlayışla düzenlenmiş olan iki günlük forum, çok ciddi tartışmalara sahne oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 223 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 268 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 358 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar