Suçla gitsin…

Meğer 8 yıl önce bugün Irak’ta yeni bir resmî tatil daha ilân edilmiş. Sebebi de son Amerikan askerinin de Irak’tan çekilmesi. Bitmiyor Haziran’ın son gününün sürprizleri; 2004’te de yine bugün Mesut...

Meğer 8 yıl önce bugün Irak’ta yeni bir resmî tatil daha ilân edilmiş. Sebebi de son Amerikan askerinin de Irak’tan çekilmesi. Bitmiyor Haziran’ın son gününün sürprizleri; 2004’te de yine bugün Mesut Barzani eğer Irak anayasasında federalizme yer verilmezse bağımsızlık ilân edeceklerini söylemiş ve eklemiş “Bağımsız devlet Kürtlerin kaderi…”

Bugün de konumuz biraz Irak biraz Suriye. Tarihe bakarsak ikincisiyle ilgili de anekdotumuz hazır, 30 Haziran 1939’da Büyük Millet Meclisi Hatay Antlaşması’nı onaylamış. Bir hafta sonra yeni bir ilimiz olacak.

Tarih bizimle oyun mu oynuyor? Eğer ona bir akıl ve ruh fehmedersek evet. Ya da biz insanoğlu olarak şu yeryüzünde zaman içinde kendi kendimize benzer oyunlar oynamayı seviyoruz.

O yüzden bugünün konusu neyse dönüp bakıp aynı konuyu, hem de aynı tarihlerde, benzer aktörlerle aynı sorunlarla boğuşurken görmek hiç şaşırtıcı değil. 1990’ların sonunda yeni bir adlandırmayla yani Büyük Ortadoğu olarak tanımlanmaya başlanan coğrafyada o isimlendirmeden bu yana yaşananlar hâlâ sürüyor ve belli ki sürecek de epeyce. Irak dedik, Suriye dedik ama biliyoruz ki arada Libya, Tunus, sonra Yemen, aktüalitesi kısa sürse de bölünen bir Sudan, Orta Afrika’da karman çorman bir görüntü…  şimdi Katar merkezli Körfez ülkelerinde ciddi bir hareketlilik ve bütün bunlar olup biterken bunlardan bağımsız bir yerde düşünülemeyecek İran, İsrail ve tabii ki Ankara.

Katar merkezli krizi hızlı geçemiyoruz tıpkı Irak ve Suriye gibi. Yönetim değişikliği için bastırılan Doha iken asıl deprem Suudi Arabistan’da oldu ve bir anda birinci veliaht şimdiki kralın oğlu oldu. Dün New York Times gazetesinde eski veliaht Muhammed bin Nayef’in sarayda zorunlu gözaltı hayatı yaşadığına dair bir haber de çıktı. Sebep olası bir muhalefeti önlemekmiş.

Irak’ta Musul operasyonu bitti haberleri ajanslara düşerken 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumunun gerilimi sürüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 176 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.452 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.462 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar