Hayırlısı neyse o olsun

Daha Suriye'nin parçalanacağı, iç savaşın derinleşeceği, uluslar arası bir çatışma alanına dönüşeceği belirsizdi ama nasıl olmuşsa ülkenin etnik dağılımına yönelik...

Daha Suriye'nin parçalanacağı, iç savaşın derinleşeceği, uluslar arası bir çatışma alanına dönüşeceği belirsizdi ama nasıl olmuşsa ülkenin etnik dağılımına yönelik iddialar ortaya atılmaya başlanmıştı.

PYD'nin adı yeni yeni duyuluyordu. Bölgede silah kullanarak, şiddetle önceliği Kürtler olmak üzere diğer grupları sindirdiğine dair haberler, röportajlar görülüyordu.

O sıra Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devletinin nüvesinin oluşturulmaya çalışıldığına dair ilk sinyaller gelmeye başladı. Kantonlar daha sonra girecekti jargona. ABD'nin müttefik olarak açıktan ilân etmediği dönemlerdi.

İnternetten konuyla ilgili harita ararsanız öyle ha diye bulamazdınız. Çok eski yıllarda yapılmış bir üniversite tezinde rastladım söz konusu coğrafyadaki etnik dağılıma. Türk sınırının hemen altındaki bütün bölgenin Kürtlere ait olduğunu iddia edenlere işin hiç de öyle olmadığını söylüyordu tez ve harita. Kürtler belirli yerlerde çoğunluktu ama onlar kadar Türkmen ve asıl ağırlıklı olarak Araptı nüfusun oransal dağılımı. Dahası, Kürtlerin yoğun yaşadığı iki toprak parçası birbirinden epey uzaktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 176 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.453 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.376 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.463 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 266 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar