Değişim mi türbülans mı?

Hangi dizide söylenmişti biliyorum ama hangi bölümdeydi, tam olarak neydi bulamadım. Amerika Birleşik Devletleri’nin kuruluş dönemine dair, demiryolu yapımı üzerinden mantığını ilişkilerini hedeflerini...

Hangi dizide söylenmişti biliyorum ama hangi bölümdeydi, tam olarak neydi bulamadım. Amerika Birleşik Devletleri’nin kuruluş dönemine dair, demiryolu yapımı üzerinden mantığını ilişkilerini hedeflerini acımasızca anlatan ‘western’vari bir diziydi. Final sezonunda bir yerde, Çinli olan, başroldekine “değişime dost ol, seni asla aldatmaz” mealinde bir söz söylüyordu.

Bilmem ne kadar doğru hatırlıyorum. Ama sonuçta bıraktığı his, vermek istediği mesaj açık.

Evet, Heraklitos’a atfedilen “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” sözünün Çin versiyonu gibi.

İlkinde katı gerçekçi bir saptama, ikincisinde bu katı acımasız gerçeğe uyum sağlamanın önemi, gereği ve hatta şart olması, bunun ancak 'dostça' olacağı vurgusu.

Pragmatizm, değişen koşullara ilkeleri bırakıp uyum sağlama, çıkarcılık kast edilmiyor burada. O meseleler başka tartışmaların konusu.

Buradaki mesele, değişimin sürmekte ve durdurulamaz olmasında.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.450 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.460 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 260 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar