Önyargılar keskin, küreselleşme zalim

İstanbul’da düzenlenen TRT World Forum’da “Küreselleşen dünyada Kimlik Politikaları” panelinde konuşan Malezya Halkın Adaleti Partisi (HAP) lideri Enver İbrahim’in dediği gibi küreselleşme yeni bir icat...

İstanbul’da düzenlenen TRT World Forum’da “Küreselleşen dünyada Kimlik Politikaları” panelinde konuşan Malezya Halkın Adaleti Partisi (HAP) lideri Enver İbrahim’in dediği gibi küreselleşme yeni bir icat değil.

Yıllar önce de Osmanlı imparatorluğu, Malaga Sultanlığı, Afrika, Hindistan, Çin, Latin Amerika arasında oldukça sık ticari ve siyasi ilişkiler vardı.

İki dönem arasındaki temel fark; Zihniyet farklılığı.

Batılı haydutların Afrika ülkelerini yağmalamalarını ve insanlarını da köleleştirmelerini saymazsak o dönemdeki küreselleşme karşılıklı ticaret yoluyla yapılıyordu ve her iki tarafın zenginleşmesi ile sonuçlanıyordu.

Bu dönemdeki küreselleşme bir tarafın sürekli zengin diğer tarafın sürekli yoksul kalmasıyla sonuçlanıyor.

O dönemde de belki sömürge zihniyeti vardı ama bu dönemdeki kadar belirgin ve acımasız değildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Direniş meşrudur, tükür kardeşim 24 Nisan 2024 | 131 Okunma Rüzgâr tersine dönerse 21 Nisan 2024 | 511 Okunma Yenildiler 17 Nisan 2024 | 403 Okunma Bakış aşısı 14 Nisan 2024 | 30 Okunma “Hayvanlar açken insanlar tok iken tehlikelidir” 10 Nisan 2024 | 72 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar