ABD-İran ortak yapımı yönetim anlayışının iflası…

Çarşamba günkü yazımda ‘Hibrit liderler’ başlığıyla Irak’ta Maliki ve Libya’da Hafter gibi iki gücün aynı anda kullandığı kişi veya yönetimlerin sorun oluşturduğundan bahsetmiştim.

Yazıdan iki gün sonra ise İranlı komutan Süleymani suikastı gerçekleşti. Böylece ABD ve İran’ın aynı anda sahiplendiği ve kontrol etmeye çalıştığı hibrit yönetimlerden biri olan Irak’taki durum patlak vermiş oldu. 

Çarşamba günkü yazımda da belirttiğim gibi birbiriyle rekabet eden/çatışan iki gücün aynı anda kullanmaya çalıştığı bu tür melez yapılar, siyasette, uluslararası ilişkilerde ve ülke yönetimlerinde çok kafa karıştıran, izahı zor, hangi amaca hizmet ettiği anlaşılmayan bir durum üretiyor.

ABD’nin Irak’a müdahalesinden sonra kurulan yapıda Şiiler Başbakanlığı, Sünniler Meclis Başkanlığını, Kürtler ise Cumhurbaşkanlığını alıyorlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerika'nın sesi… 25 Haziran 2021 | 465 Okunma Ortadoğu barışının tek umudu: Kılıçdaroğlu! 23 Haziran 2021 | 771 Okunma Görüşmenin kazancı nedir? 17 Haziran 2021 | 210 Okunma Sıcak temas ve güler yüzler… 15 Haziran 2021 | 228 Okunma ABD Başkanı'yla görüşme… 11 Haziran 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar