Vergi mükellefinin muhteşem kefilliği

Aynı döneme denk düşen bir “musluk”, yeni kredi mekanizması da Kredi Garanti Fonu (KGF) kanalıyla Hazine kefaleti sağlanan kredi kanalının büyütülmesi oldu; mart başında Hazine kefaleti 200 milyar TL...

Aynı döneme denk düşen bir “musluk”, yeni kredi mekanizması da Kredi Garanti Fonu (KGF) kanalıyla Hazine kefaleti sağlanan kredi kanalının büyütülmesi oldu; mart başında Hazine kefaleti 200 milyar TL arttırıldı.

Bu kanaldan şubat sonunda 15 milyar TL’lik kefaletle 18.8 milyar TL kredi sağlanırken; kefaletin arttırılmasıyla ağustos sonunda 167 milyar TL’lik kefalete karşılık 194 milyar TL’lik krediye ulaşıldı.

Bunun kabaca 100 milyarlık bölümünün “yeni kullandırım” olduğu görülüyor. Bankacılıkta normal kredi kullandırımı yavaş da olsa devam ederken, KGF kaynaklı krediler de belirgin biçimde kendini gösterdi.

Ama KGF kredileri bankacılıkta kredi büyümesinin tek kaynağı değil.

Elime geçen, eylül ortasında hazırlanan KGF raporunu inceleme olanağı buldum. İlginç bilgiler yer alıyor.

KGF kanalından şubat sonunda 54 bin şirket yararlanırken, Hazine kefaleti büyüyünce eylüle gelince 344 bin şirketin yararlandığı görülüyor; 110 bin adedinin, yani kabaca üçte birinin kredi skoru B’nin altında.

Verilen kredilerin yüzde 93’ünü oluşturan işletme kredilerinin ortalama vadesi 39 ay, ödemesiz dönem ortalaması da 9 ay.




Özeti şu; kredi kefaletinin mart ayından itibaren hızla arttırıldığını hesaba katarsak; yılbaşından itibaren geri ödeme başlayacak. Nisan ayında verilen kefaletin en kütlesel boyutta 50 milyar TL olması dikkate alınırsa kullandırılan kredilerin üçte birlik bölümü için geri ödeme başlayacak.

Ne zaman ne kadar kredi ve kefalet kullandırdıklarını açıklayan KGF yetkilileri, bu kredilerin ilerideki dönüş vadelerini nede...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kur, piyasa ve merkez bankası bağımsızlığı 13 Temmuz 2018 | 698 Okunma Bütçe hakkı yetim kalmasın 10 Temmuz 2018 | 312 Okunma Yolları çatallanan bahçe 06 Temmuz 2018 | 342 Okunma Seçim bitti geçim sınavı başlıyor 03 Temmuz 2018 | 279 Okunma Küresel yokuşta pahalı bir bedel 29 Haziran 2018 | 337 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar