Atatürk: Ülkeyi yönetenlerin şahsi harcamalarını devlete yüklemelerini hiç istemem!..

“O tarihlerde Ankara” nın şehir merkezi Kale ve onun çevresiydi. Keçiören, Etlik, Dikmen ve Ayrınca’da bağ evleri vardı. Bölgenin en yüksek yeri olan Çankaya’da, yüksek karakavak ağaçları...

“O tarihlerde Ankara” nın şehir merkezi Kale ve onun çevresiydi. Keçiören, Etlik, Dikmen ve Ayrınca’da bağ evleri vardı. Bölgenin en yüksek yeri olan Çankaya’da, yüksek karakavak ağaçları arasındaki evler, ayrıcalık taşıyordu. Bunlar arasında bir Protestan papazı tarafından  yaptırıldığı için Papazın Bağı olarak adlandırılan iki katlı ev,  o tarihlerde Bulgurluzade Mehmet ve Rıfat Efendilerin mülkiyetinde idi.

★★★

Ankara müftüsü Börekçizade Mehmet Rıfat Efendinin öncülüğü ile eşraf, aralarında para toplayarak bu bağ evini şehir adına Mustafa Kemal’e armağan ettiler. O da binayı Ordu adına  devir ve ferağ etti. Adı da “Ordu Köşkü” oldu.

İki katlı binaya 1924’te,  mimar Vedat Bey tarafından, Mustafa Kemal’in arzusu yönünde ilaveler yapıldı. Fakat bina ısıtılamıyordu.

★★★

Zafer, devrimler, Cumhuriyet, dünyanın üzerimizde toplanan gözleri ve Mustafa Kemal’in müstesna şahsiyeti, mütevazı da olsa yeni bir devlet başkanlığı konutunu zorunlu kılmaktaydı.
Mustafa Kemal yeri kendisi seçti, kayalar düzenlendi, dış cephe pembe rengin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 3.383 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 412 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar