Türkiye’nin geleceğine yön verecek bir proje

Vaktiyle “Mekteb-i Aşiret-i Hümayun” gibi nev-i şahsına münhasır okul projelerimiz vardı.  Abdülhamid Han’ın İstanbul’da kurduğu bu okul Halep, Bağdat, Suriye, Musul, Basra, Trablusgarp vilayetlerinden ve...

Vaktiyle “Mekteb-i Aşiret-i Hümayun” gibi nev-i şahsına münhasır okul projelerimiz vardı.  Abdülhamid Han’ın İstanbul’da kurduğu bu okul Halep, Bağdat, Suriye, Musul, Basra, Trablusgarp vilayetlerinden ve Kudüs, Bingazi ile Zur sancaklarından yetenekli ve itibarlı ailelerin çocuklarının eğitimini esas alıyordu. Abdülhamid Han Orta Doğu’ya atayacağı yönetim kadrolarının devlete olan bağlılıklarını güçlendirmek amacıyla böyle bir okul kurmuştu.

Malumunuz sonraki yıllarda bırakınız bu türden okul projelerini kendimize ait bir eğitim sistemimiz dahi olmadı. Son elli yıldır da bir CIA imalatı olan FETÖ’ye kaptırdık. Anlayacağınız bizim eğitim tarlasını çok önceden sürmüşler. Çocuklarımız bugün maalesef İslam dünyasının önemli kültür ve ilim merkezlerini bilmeden yetişiyor. Kudüs’ü, Şam’ı, Bağdat’ı tanımadıkları gibi bölgede yaşanan gelişmeleri ve İslam dünyası üzerinde kurulan tuzakları da idrak edemiyorlar.

Milli eğitim cephesinde durum bu iken çok şükür güzel gelişmeler de olmuyor değil. Son yıllarda özellikle sivil toplum üzerinden yürüyen çok kıymetli eğitim projelerimiz var. Bunlardan biri; Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) öncülüğünde yürütülen “Bölge Uzmanı Yetiştirme Projesi.”

Bu projenin koordinatörlüğünü,  geçenlerde “uluslararası hukuk” alanında girdiği doçentlik sözlü sınavında; “Başörtüsü ile yapılamayacak işlerle ilgili olarak insan hakları açısından dayatma yapılması ne kadar hukuki? 1978’de Cumhuriyet Gazetesi’nde yazdığım köşe yazısını okudun mu? Türkiye neden hep masa başında kaybeden bir ülkedir?” şeklinde sorulara muhatap kalarak doçentliği verilmeyen Selman Öğüt yürütüyor.

Şu sorular dahi bugün akademi dünyasının seviyesini ve tavrını göstermesi açısından ibretlik değil mi? Düşünün, Türkiye’nin dış işleri yıllardır bu zihniyete emanetti!

Bugün birçok profesörün “Orta Doğu Uzmanı” olarak ekranlarımızı süslediği, hemen herkesin bölge uzmanı kesildiği, Mısır ile Antep’i karıştırarak sahadan bildirdiğini söylediği, dil bilmeyen, bölgenin sosyolojisini, kültürünü tanımayan haliyle hiçbir öngörüleri çıkmayan insanların boy gösterdiği çorak bir zeminde ilerlemeye çalışıyoruz. BYP(Bölge Uzmanı Yetiştirme Projesi) bu eksikliği ve kalitesizliği giderecek müthiş bir proje gibi duruyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Haydut Aileler; Rockefeller 13 Aralık 2018 | 1.637 Okunma Ezoterizm, Okültizm ve Newton 03 Eylül 2018 | 5.340 Okunma Eğitimde köklü reform şart 30 Ağustos 2018 | 440 Okunma İslam ve Değerleri Manipüle Ediliyor! 27 Ağustos 2018 | 324 Okunma Ruhu, aşk arındır 20 Ağustos 2018 | 2.302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar