Kadro ve Süreç veya Toplum, Devlet, İmparatorluk ve Medeniyet

Mustafa Yılmaz bey kardeşime…Üçtepe, Giresun…İslam, siyasi bir hareket midir?Efendimiz Sallellâhu Aleyhi ve Sellem bir devlet kurmuş mudur?İmparatorluk veya diğer yönetim şekilleri İslam’a ne kadar uygundur?Son...

Mustafa Yılmaz bey kardeşime…
Üçtepe, Giresun…
İslam, siyasi bir hareket midir?
Efendimiz Sallellâhu Aleyhi ve Sellem bir devlet kurmuş mudur?
İmparatorluk veya diğer yönetim şekilleri İslam’a ne kadar uygundur?
Son olarak siyasi veya askeri yenilgiler, İslam’ın zayıflamasının ana nedenleri midir?

Öncelikle İslam dininin yeniden dünyaya hakim olma sürecini özetlemek istiyoruz:
1- Birinci aşama, inanç aşamasıdır. Efendimiz Sallellâhu Aleyhi ve Sellem tarafından Mekke’de, mevcut sistem her yönüyle reddedilerek hak, adalet ve tevhide dayalı bir inancın varlığı ortaya konmuştur. Bu aşama, zihinlerin inşası aşamasıdır. İlk kademesi on iç yıl sürmüştür. En zor ve çetin dönem bu dönemdir diyebiliriz. Efendimiz, kurucu kadrolarının çoğunu burada yetiştirmiştir. Daha sonraki süreci yürüten kadroların neredeyse hepsi bu dönemde Efendimiz’in yanında olanlardır.

2- İkinci aşama, toplum inşası aşamasıdır. Bu kurucu kadro, yanına yeni insanları da alarak Medine’de bir toplum inşa edilmiştir. Bu toplum birkaç ana değer üzerine inşa edilmiştir: İnanç, ticaret ve bazı hukuk kuralları. Bu dönemde kurumsallaşma yoktur fakat modern iddialarda olduğu gibi İslam toplumu asla ilkel ve başıboş değildir. Zira kurumsallaşma olmasa bile hukuk, inanç, değer ve bazı anlaşmalar mevcuttur.

3- Üçüncü aşama, devletleşme aşamasıdır. Peygamber Efendimiz, bir toplum inşa etmiş ve buna komşu toplumları da dahil etmiştir fakat ancak İkinci Halife olan Hazreti Ömer, bu toplumları siyasi bir organizasyona dönüştürmeyi yani devlet kurmayı başarmıştır. Devlet, kurumlarla olur. Hazreti Ömer döneminde bürokrasi, ordu ve maliye kurulmuştur. Bu devleti inşa eden ve yöneten elit kadronun çoğu Mekke’de; diğer kısmı ise Medine’de bizzat Efendimiz tarafından yetiştirilmiştir. Buradan anlıyoruz ki başarı için kadro ze süreç gerekmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tevhid, özgürlük; şirk ise köleliktir 26 Aralık 2017 | 216 Okunma Sa’y ya da gayret, emek ve üretme 19 Aralık 2017 | 152 Okunma Ceza da mükafat ta hem dünyada hem ahirettedir; maddi ve manevi karşılık ayrı şeylerdir 12 Aralık 2017 | 138 Okunma Hesap, ayrıntılıdır yani zerre kadar iyilik veya kötülüğün hesabı ve karşılığı vardır 14 Kasım 2017 | 129 Okunma Tezat: Büyük söz söylemek ya da sözüyle imtihan edilmeye dair 31 Ekim 2017 | 148 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar