İnsanın inşası-4: Şahsiyet

Şahsiyet ile kasıt, kelime anlamından da anlaşılacağı gibi insan olmaktır. İnsan ise Allah’ın yeryüzündeki halifesidir. Bu durumda insan olmanın şartı, kendisine verilen görevi ifa etmektir.Fakat bu görevi...

Şahsiyet ile kasıt, kelime anlamından da anlaşılacağı gibi insan olmaktır. İnsan ise Allah’ın yeryüzündeki halifesidir. Bu durumda insan olmanın şartı, kendisine verilen görevi ifa etmektir.
Fakat bu görevi ifa edebilmesi için insanın bir takım özellikleri haiz olması gerekir. Bu özellikleri şöylece sıralayabiliriz:
1.İman: İman, bilgi ile olur ve insanın varlık âlemindeki yerini bilmesidir diyebiliriz. İmanın şartları ile alakalı hususları zaten bildiğimiz için ayrıca tekrara gerek yoktur. Pratik alana yansıması açısından imanı; “insanın, kendisini yaratan ve diğer yaratılmışlarla olan ilişkisini bilmesi ve kabul etmesidir” şeklinde tarif edebiliriz. İnsanın vazifesinin yeryüzünün imar ve idaresi olduğunu söylemiştik. Bu durumda diğer tüm kâinat ta bize emanettir ve bizim hizmetimize sunulmuştur. Bu nimetlerden helalince istifade ederiz. Nimetin şükrü ise hamd ile yani nimetin hakkını vermekle olur. Tüm bunları bize bahşeden ve nasıl istifade edeceğimizin kurallarını koyan da Mevlâ’dır. Bizi de kâinatı da yaratan Mevlâ olduğuna göre bizimle kâinat arasında bir uyum vardır. Ve ayrıca bu durumda her eşyayı fıtratına uygun olarak kullanmak, yine halife olmanın gereğidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tevhid, özgürlük; şirk ise köleliktir 26 Aralık 2017 | 216 Okunma Sa’y ya da gayret, emek ve üretme 19 Aralık 2017 | 152 Okunma Ceza da mükafat ta hem dünyada hem ahirettedir; maddi ve manevi karşılık ayrı şeylerdir 12 Aralık 2017 | 138 Okunma Hesap, ayrıntılıdır yani zerre kadar iyilik veya kötülüğün hesabı ve karşılığı vardır 14 Kasım 2017 | 129 Okunma Tezat: Büyük söz söylemek ya da sözüyle imtihan edilmeye dair 31 Ekim 2017 | 148 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar