Kaynaklar sınırlı elektriği dikkatli kullanın

Elektrikli ev aletlerinin olmadığı bir dünya düşünebilir misiniz? Hatta gelin buna bir de internet bağlantısının ve akıllı cihazların olmadığını ekleyin. Daha bir kaç dakikalık elektrik...

Elektrikli ev aletlerinin olmadığı bir dünya düşünebilir misiniz? Hatta gelin buna bir de internet bağlantısının ve akıllı cihazların olmadığını ekleyin. Daha bir kaç dakikalık elektrik kesintisine veya sosyal medya bağlantısının yavaşlamasına bile dayanamayan kuşaklar, yokluğunu hiç yaşamadıkları bu dünyayı tahmin dahi edemezler. Yani büyük şehirlerde bile 100-120 yıl öncesine uyandığınızı düşünün. Yaşı 50'nin üstünde olanlar elektriğin olmadığı köyleri hatırlar. Henüz 11 yaşındayken elektriğin olmadığı Karadeniz yaylalarında yıldızları seyrettiğim geceleri hatırlıyorum. Şimdi ise kaynakları sınırlı bir dünyada yaşadığımızı biliyoruz. Bu yüzden de cihazların tasarruf için yeniden tasarlandığı günler yaşıyoruz. Artık evde elektriği fazla tüketen cihazları akıllı telefonunuzdan takip edebileceğiniz bir dönem başlıyor. Dolayısıyla her cihazın evde ne kadar enerji tükettiğini ölçebileceğiniz bir düzene geçmenizde fayda var.

ELEKTRİK CANAVARLARI
Evlerde hangi cihazların veya hangi kullanımların ne kadar elektrik tükettiğini biliyor muydunuz? Bilinçli enerji kullanımı ve tasarruf için hangi cihazın ne kadar elektrik harcadığını öğrenerek faturaları hafifletmek mümkün. Artış trendinde olan elektrik fiyatlarından en az şekilde etkilenmek hem de tasarruf etmek için alınabilecek önlemleri elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi EnCazip, tüketiciler için derledi.

EN ÇOK TÜKETEN BUZDOLABI
EnCazip'in derlediği bilgilere göre beyaz eşyalar ev içinde tüketilen toplam elektriğin yüzde 61.8'ini kullanıyor. Beyaz eşyalar kendi içinde incelendiğinde ise buzdolabı yüzde 18'lik tüketim oranı ile ilk sırada. Onu yüzde 7.5 ile televizyon ve yüzde 7.3 ile çamaşır makinesi takip ediyor. Bu da beyaz eşyalarda verimli enerji sınıfına dahil ürünlerin önemini gösteriyor. Ev geneline bakıldığında da beyaz eşyalardan sonra elektrik kullanımı dağılımında sıralama yüzde 11 ile aydınlatma, yüzde 9 ile mutfak içi kullanım, yüzde 7.5 ile sıcak su ve yüzde 7.4 ile ısınma şeklinde devam ediyor. Özellikle sonbahar ayları için elektrik fiyatlarında artış beklenirken hem bu olası artışlardan etkilenmemek hem de tasarruf etmek için EnCazip önerilerini sıralamış ama biz de onlara birkaç ekleme yaptık.

Evde tasarrufun püf noktaları
Tasarruflu cihazlar tercih edin
Elektrikli ev eşyası alırken gürültülü çalışmayanları ve en önemlisi tasarruf yaptırabilecek beyaz eşyaları tercih edin. Enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalar kullanmak elektrik faturasında yüzde 50'ye kadar tasarruf anlamına geliyor.

Uzaktan yönetin tüketimi ölçün
Artık pek çok akıllı cihaz elektrik tüketiminin ölçülmesine fırsat veriyor. Evinizde her cihazın elektrik tüketimini ölçerek önlem almanız mümkün. Üstelik bu cihazları uzaktan yöneterek hem zamandan hem de enerji tüketiminden faydalanabilirsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Spora başlamadan tak saatini koluna 21 Nisan 2024 | 75 Okunma Türkiye tohum aşaması yatırımında rekor kırdı Avrupa’da ikinci oldu 19 Nisan 2024 | 48 Okunma Deprem bölgesindeki öğrencilere eğitim ve teknoloji desteği büyüyor 14 Nisan 2024 | 26 Okunma Kuşlu sitede teknik analiz yapan kadınlar ilham kaynağı oldu 05 Nisan 2024 | 38 Okunma FRC Dünya Şampiyonasında Türkiye’yi liseli robotik takımlarımız temsil edecek! 31 Mart 2024 | 22 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar