Varlık Fonu

HÜKÜMET bütçe dışında milyarlarca liralık kurum ve kaynaklardan oluşan “Türkiye Varlık Fonu” (TVF) adıyla bir anonim şirket oluşturdu.İlgili kanun 19 Ağustos’ta...

HÜKÜMET bütçe dışında milyarlarca liralık kurum ve kaynaklardan oluşan “Türkiye Varlık Fonu” (TVF) adıyla bir anonim şirket oluşturdu.
İlgili kanun 19 Ağustos’ta çıkmıştı.
Geçen hafta Kanun Hükmünde Kararnamelerle Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türksat gibi dev kuruluşlar, THY’nin yüzde 49’u, çeşitli dev kuruluşlardaki kamu hisseleri ve çeşitli illerde kamuya ait taşınmazlar bu fona aktarıldı.
Amaç, kuruluş kanununda “sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak” olarak ifade ediliyor.
TVF’nin idarecileri de atandı: Mehmet Bostan başkanlığında yönetim kurulu üyeleri Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan.
FİNANSMAN İHTİYACI
Zamanımızda ülkeler yeni finansman kaynakları oluşturmak ve sermaye piyasalarına derinlik kazandırmak için çeşitli teknikler geliştiriyor, fonlar veya benzer kuruluşlar meydana getiriyor.
Ekonomist olmadığım için TVF hakkında iktisadi yorum yapamam, bir vatandaş olarak tanımlanan amaca uygun başarılara ulaşılmasını dilerim elbette.
Fakat belirtmeliyim ki, bütçe dışında böyle dev bir fon kurulması “bütçe disiplini” konusunda sorunlara yol açabilir.
AK Parti iktidara geldiğinde, doğru bir kararla, bütçe dışı fonları kaldırmıştı.
Şimdi niye hem de çok büyük ve merkezileşmiş bir fon kuruluyor?
SAYIŞTAY DENETİMİ?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 653 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.019 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar