Ümmet coğrafyası

Hürriyet gazetesini basarak cam çerçeve indirenlerin başlarındaki kişilerin kullandığı kavramlardan biri de ‘ümmet coğrafyası’ idi. Politikacılar daha yumuşak ‘gönül coğrafyamız...

Hürriyet gazetesini basarak cam çerçeve indirenlerin başlarındaki kişilerin kullandığı kavramlardan biri de ‘ümmet coğrafyası’ idi.

Politikacılar daha yumuşak ‘gönül coğrafyamız, medeniyet coğrafyamız’ gibi kavramlar kullanıyorlar.

Arap Baharı’nın hazin sonuçları görülmeden söylenen ‘Yüz yıllık parantezi kapatıyoruz’ sözü de aynı heyecanın ifadesiydi.

Hayatımda derin hisler yaşadığım ziyaretler Endülüs’tür, Lahor’daki Badşahi camisidir, Semerkant’ta İmam Buhari türbesidir. Elbette Şam’daki Selahattin Eyyübi’nin türbesini ziyaret edip Fatiha okumak, iki rekât namaz kılmak isterim.

Bunlar manevi ve kültürel dünyamızla ilgili duygulardır. Fakat siyaset konusu olabilir mi? ‘Ümmet coğrafyası’ diye bir dış politika olabilir mi?


YAVUZ SELİM TARTIŞMASI
Dün Ertuğrul Özkök’ün yazısında okudum. Mısırlılar Kahire’deki ‘Selim-i Evvel’ (Birinci Selim) caddesinin adını değiştiriyorlarmış.

Mısır’da benzer bir tartışma 114 yıl önce yaşanmıştı.

17 Mart 1904’te Mısır’da Jön Türklerin çıkardığı ‘Türk’ gazetesi, Mısır’ın fetih yıl dönümü münasebetiyle Yavuz’un resmiyle birlikte uzun bir yazı yayımlamıştı.

Yazıda büyük âlim İbn Kemal’in Yavuz’u ‘ikindi güneşi’ne benzeten şiiri de bulunuyordu, yani ömrü kısa fakat gölgesi (etkisi) büyük.




  Gazete bütün Müslümanların bununla iftihar etmesi gerektiğini de yazıyordu.

Fakat tarihçi Şükrü Hanioğlu, Arap basınının o zaman buna büyük tepki gösterdiğini belirtir: ‘El Menar’ dergisinde modernist İslamcı Reşit Rıza da ‘Türk&rs...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.009 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 882 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.139 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.372 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.432 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar