Türkiye'yi kuşatmak

AMERİKAN Kongresi’ne sunulan resmi istihbarat raporunda Türkiye açısından çok önemli üç tespit var: -YPG, Suriye’de PKK’nın milis örgütüdür.-Esad rejimi güçlenmiştir, gidici...

AMERİKAN Kongresi’ne sunulan resmi istihbarat raporunda Türkiye açısından çok önemli üç tespit var:

-YPG, Suriye’de PKK’nın milis örgütüdür.

-Esad rejimi güçlenmiştir, gidici gözükmüyor.

-İran, Suriye üzerinden Lübnan’a (yani Doğu Akdeniz’e) koridor oluşturmaya çalışıyor.

Amerika’da çeşitli kurumların YPG’nin aslında PKK olduğunu bilmemesi mümkün değil... YPG’yi, İran’ın milis örgütü Haşdi Şabi’ye karşı kullanmak istedikleri yolunda yorumlar da var.

Kongre’ye Ermeni tasarıları geldiğinde Türkiye lehine lobi yapan, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çalışmalar yürüten, Pentagon ve Dışişleri’nden “Türkiye stratejik ortağımızdır” diye uyarılarda bulunan çevreler şimdi ne havadalar bilmiyorum. Ne olursa olsun, YPG’nin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı olduğu resmen Kongre’ye beyan edilmiştir.

Tabii Dışişleri Bakanı Tillerson geldiğinde bu rapor da önüne konulacaktır.


KAFKASYA’DAN DOĞU AKDENİZ’E
Rusya, İran ve Esad’lı Suriye kuşağına Lübnan’ı da katmak lazım. Çünkü Lübnan, Şii Hizbullah örgütünden ayrı düşünülemez. Raporda İran’ın Suud’daki Şii Husileri desteklediği, körfez ülkelerinin ve Suudi Arabistan’ın önemli bütçe açıkları vermeye başladığı belirtiliyor.

Rapor’da “siber saldırı” tehlikesi de altı çizilerek anlatılıyor, “Amerika’ya en büyük siber tehdidin Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore’den geleceği” ileri sürülüyor.

Ukrayna ve Kırım’dan sonra Suriye’ye giren Rusya’nın bölge dengelerini değiştirme gücü ve nüfuz alanlarını genişletme stratejisi zaten biliniyor.

Ş...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette ahlak? 27 Mart 2024 | 2.321 Okunma Güç tutkusu 26 Mart 2024 | 1.440 Okunma Zihnimizin içi dışı 24 Mart 2024 | 536 Okunma Faiz yüzde 50 ama nass nerede? 22 Mart 2024 | 3.908 Okunma ‘Türkiye Yüzyılı’ 20 Mart 2024 | 2.407 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar