Seçimlerden sonra?

Karar Gazetesi Yazarı Taha Akyol'un bugünkü (27.11.2022)'' Seçimlerden sonra?'' başlıklı yazısı.

Saygın bir ekonomistle konuşuyorum. Ekonomist dedimse benim yakıştırmam değil. Princeton Üniversitesi'nden bir Türk iktisat profesörü…

Ekonomi ilminin son on yılda çok geliştiğini, ekonomiyi iyi yönetmek için bu gelişmelere vakıf en iyi uzmanlarla çalışmak gerektiğini anlattı. Örnek verdi:

“Mesela para politikaları, ama hangi tür ekonomik ve siyasi yapılarda para politikaları? ‘Açık Ekonomilerde Para Politikaları’ konusunda dünyada en iyi birkaç araştırmadan birini bir Türk yaptı; Prof. Şebnem Kalemli-Özcan…”

Kalemli-Özcan’la ben de Karar’da mülakat yapmış, kalitesini görmüştüm.

Para politikası Merkez Bankası’nın işi… Merkez Bankası’nın nasıl bir insan kalitesine sahip olması lazım, görüyorsunuz.

YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜ

Konuştuğum ekonomist, Bilge Yılmaz’dır. Halen İYİ Parti’de Ekonomi Politikaları Başkanı…

Çağımızda “benim partim”e kabile gibi yapışmak yerine bilim, uzmanlık, liyakat, dürüstlük kavramlarını partiler üstü düşünmek artık gerekmiyor mu? Çok geciktik bile.

Prof. Bilge Yılmaz sorum üzerine “Özal çok doğru işler yaptı, Türkiye’ye doğru yön verdi, bazı eksik ve hataları da oldu” dedi ve ekledi:

“O dönemde Türkiye’nin beşeri sermayesi, yetişmiş insan gücü bugünkünün belki onda biriydi. Bugün beşeri sermayemiz çok zengin ama büyük ölçüde kullanılmıyor…”

Prof. Yılmaz’ı dinlerken aklımdan neler geçmedi ki?..

Cevdet Paşa, II. Mahmut’la Petro’nun benzer reformlar yaptığını, ama bizimkinin pek başarılı olmadığını anlatmış ve sebebini de yazmıştı: Osmanlı’da görevlerin başında “ilim ve irade sahibi zatlar yok idi!” (Tezakir, IV, s. 220)

Paul Kennedy’nin 1993’te yayınlanan kitabında okumuştum. Uzak Doğu kalkınmasında eğitimin ve özellikle de uzmanlıklar eğitiminin önemini anlatırken, “Tayvan’da 1989’da kabinenin 14 üyesinin tamamının dışarıda doktora yapmış” olmalarını örnek gösteriyordu. (Preparing For The Twenty First Century, s. 198)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 1.339 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.346 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.704 Okunma İsrail’le ticaret 10 Nisan 2024 | 861 Okunma CHP nereye? 09 Nisan 2024 | 2.358 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar