Popülizm çıkmazı

CUMHURBAŞKANLIĞI Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın bir süredir “popülizm” eleştirisi yapıyor. Daily Sabah’ta son makalesindeki şu satırlar popülizmin...

CUMHURBAŞKANLIĞI Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın bir süredir “popülizm” eleştirisi yapıyor. Daily Sabah’ta son makalesindeki şu satırlar popülizmin tarifidir:
“Popülist, yabancı düşmanı ve ırkçı söylemler insanların kaybolmuşluk duygusuna hitap ediyor ve dar görüşlü politikacılar bu duyguları sömürüyor. Ancak bu kısa vadeli siyasi kazanımlar uzun vadede dünyayı daha güvensiz ve kaotik hale getirecek.”
Kalın’ın daha önceki bir yazısından aldığım şu satırlar “popülizm”in temelindeki zihniyeti tanımlıyor:
“Karmaşık sorunları tek bir nedene indirgemek ve bir grup insanı yaftalamak kısa vadeli siyasi kazançlar getirebilir, ancak uzun vadeli çözümler sunmaz.”
Çok doğru, temel zihniyet problemi, karmaşık sorunları tek sebebe bağlamak...
Sayın Kalın bu yazılarında haklı olarak Batılı politikacıları eleştiriyor fakat bizde de çok yaygın olduğu besbellidir.
BİLGİSİZLİĞİN HÂKİMİYETİ
Popülizm çağın sorunu haline geldiği için bir süredir ben de “popülizm”i eleştiriyorum.
Ünlü Foreign Affairs dergisinde Tom Nichols’un “Amerika uzmanlık bilgilerine inancı nasıl kaybetti” başlıklı bir yazısı çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 653 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.019 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar