Partili başkan

CUMHURBAŞKANI Erdoğan partisinin grup toplantısında genel başkan olarak konuştu; partisindeki makam odasında hem Cumhurbaşkanlığı forsu hem parti bayrağı var.Türkiye 1930’lar ve 1940’lardaki “parti...

CUMHURBAŞKANI Erdoğan partisinin grup toplantısında genel başkan olarak konuştu; partisindeki makam odasında hem Cumhurbaşkanlığı forsu hem parti bayrağı var.
Türkiye 1930’lar ve 1940’lardaki “parti devleti” dönemi hariç ilk defa başkanlık sisteminde böyle bir uygulamaya giriyor.

Celal Bayar parlamenter sistemde partiliydi, maalesef partizan davranmıştı.

Parlamenter sisteme ve “partisiz-hakem cumhurbaşkanı” fikrine inanan bir hukukçu olarak belirteyim ki, başkanlık sistemlerinde cumhurbaşkanının partili olması normaldir, sistemin mantığına uygundur.

Başkanlık sistemlerinde kritik konu, başkanla partisinin ilişkisinin nasıl olacağıdır...

AMERİKA’DA NASIL?

Cumhurbaşkanı hem Türkiye Cumhuriyeti devletini hem milletin bütünlüğünü temsil eder. Bundan dolayıdır ki onun itibarı ve saygınlığı kanunlarda özel hükümlerle korunur. Başbakan hakkında söylendiğinde suç olmayan bir ifade, cumhurbaşkanına söylenirse suç olabilir.

Bu sıfatlara sahip cumhurbaşkanının aynı zamanda parti lideri olması, partisiyle ilişkilerini daha hassas hale getiriyor. Bu ilişkiler sanırım önümüzdeki yıllarda yoğun tartışmalara konu olacak.

Amerika’da başkan partilidir, partisiyle ilişkisi “gevşek”tir, bir senatörün bile seçilmesini etkileyemez. Burhan Kuzu “Başkanlık Sistemi” adlı kitabında Amerika’da sistemin bu sayede başarılı olduğunu, halbuki başkanların partilerine hükmettiği Latin Amerika’da başarısız olduğunu anlatır. (s. 42-59)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 653 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.019 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar