Partili başkan

İKTİDARIN ağırlıklı hukukçularından Prof. Mustafa Şentop'u dün NTV'de izledim.“Partili cumhurbaşkanı” tezini savunuyor, Atatürk ve İnönü’nün de partili cumhurbaşkanı...


İKTİDARIN ağırlıklı hukukçularından Prof. Mustafa Şentop'u dün NTV'de izledim.
“Partili cumhurbaşkanı” tezini savunuyor, Atatürk ve İnönü’nün de partili cumhurbaşkanı olduklarını hatırlatıyordu. Partisiz cumhurbaşkanı modelini 27 Mayıs darbesinin getirdiğini söylüyordu:

“Partisiz cumhurbaşkanı vesayet ve darbe dönemlerinin getirdiği bir durum. Bu husus 61 Anayasası ile girmiştir.”

Doğru mu bu sözler?...


ATATÜRK VE İNÖNÜ
Tarihi gerçek olarak doğrudur. Fakat, fevkalade yanıltıcı bir eksiklik var: O zaman rejimin adı “parti devleti” idi, “tek parti” rejimi idi!

Parti reisi ile cumhurreisinin ve başkumandanın aynı şahıs olması “parti devleti” rejiminin mantığına uygundu.

Zaten partinin ‘6 Ok’u anayasaya bile koyulmuştu. Bugün parlamenter veya başkanlık sistemini tartışırken, “parti devleti” tarafını söylemeden sadece “Atatürk ve İnönü de partili cumhurbaşkanıydı” demek eksik ve çok yanıltıcıdır.

Hatta iktidar sözcülerinden bazıları Atatürk ve İnönü dönemlerini “bir nevi başkanlık sistemi” diye niteliyor!

Evvela Atatürk ve İnönü dönemlerinde devletin “esas teşkilatı” kesinlikle parlamenter sistem şeklindeydi; bu bakımdan Avrupa’daki faşist, Ortadoğu’daki Baasçı rejimlerden kesinlikle farklıdır.

Esas teşkilatı parlamenter şekilde olduğu için başkanlık sistemine gerekçe yapılamaz. Otoriter tek parti rejimi olduğu için de demokratik bir başkanlık sistemi için emsal alınamaz.


1950-60 TECRÜBESİ
Bizde “partisiz cumhurbaşkanı”nın 1961 anayasası ile sistemimize girdiği doğrudur. Fakat bu yüzden “partisiz cumhurbaşkanı” fikrinin “vesayetçi” nitelikte olduğu söylenemez.

27 Mayıs darbesini ve hukuk sistemimizde yarattığı tahribatı eleştirmek başkadır, cumhurbaşkanının partili veya partisiz olması başka bir konudur.

Merhum Aydın Menderes, 27 Mayıs darbesine giden keskin kutuplaşma ortamında, DP’li Cumhurbaşkanı Celal Bayar particilik yapmayıp bir hakem gibi davransaydı, kavgayı yumuşatır, darbeyi önleyebilirdi, diye belirtmiştir. (Babam Adnan Menderes, s. 84-87, Doğan Kitap.)

Sayın Şentop’un da benim de manevi hocamız olan anayasa profesörü merhum Ali Fuat Başgil 27 Mayıs darbesinden birkaç ay önce çıkan ders kitabında, parlamenter sistemde cumhurbaşkanının tarafsız hakem gibi davranması, siyasi kavgaları sakinleştiren bir işlev görmesi gerektiğini uzun uzun anlatır. (Esas Teşkilat Hukuku, cilt 2, s. 345-347)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 649 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.018 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar