Önümüzdeki tehlike

HOLLANDA hükümeti Avrupa değerlerini ve uluslararası hukuku hiçe sayarak iki Türk bakanın seyahat ve ifade hürriyetlerini kaba ve saygısız bir tarzda ihlal etti.Hukuken “ihlal”dir, siyaseten “popülizm”dir....

HOLLANDA hükümeti Avrupa değerlerini ve uluslararası hukuku hiçe sayarak iki Türk bakanın seyahat ve ifade hürriyetlerini kaba ve saygısız bir tarzda ihlal etti.
Hukuken “ihlal”dir, siyaseten “popülizm”dir. Popülizm yani oy avcılığı uğruna hukuki ve etik değerlerin çiğnenmesi.
Buna Türkiye’nin tepki göstermesi haklılıktan öteye gereklidir de. Fakat bu tepkinin hesaplı, dikkatli ve iyi netice alacak şekilde ayarlanması gerekir.
Öfkeyle bağcıyı dövmeye kalkmaktansa akıllıca davranıp üzüm yemek daha doğru olmaz mı?
Tepkimizin tarzı diğer Avrupa ülkelerinde Türkiye’ye ve Avrupa’daki Türklere karşı olumsuz duygulara yol açmamalıdır.
AVRUPA İLE BALAYI
Türkiye kabaca 2010’lara kadar Avrupa ile balayı yaşadı. Bütün AB raporlarında ve Avrupa basınında Türkiye’ye eleştiriler az, övgüler çoktu.
Ekonomist İbrahim Kahveci’ye göre AK Parti iktidarı döneminde Türkiye’ye dışarıdan yatırım, turizm ve kredi olarak 554 milyar dolar kaynak girişi oldu.
Bunda en büyük pay Avrupa ülkelerine aittir. Avrupa bize tabiaten düşmansa niye böyle oldu?!
Türkiye’ye bu sermaye akışında “AB Sürecinde Türkiye” görüntüsünün verdiği hukuki ve siyasi güven duygusunun da payı büyüktü.
Fakat bir süredir ilişkilerimiz bozuluyor. AB de kendi sorunlarına gömüldü.
Avrupa’daki popülizmin baş hedefi Türkiye’dir. Çünkü Türkiye “üye” olarak değilse bile nüfus olarak, ekonomi olarak, yatırım olarak, kurumsal olarak, akademik olarak Avrupa’nın içindedir!

Popülizm saldırırken biz de Hollanda’ya tepkilerimizde Avrupa ile olan ve Türkiye’yi güçlendiren bu bağları kendi elimizle zaafa uğratmaktan sakınmalıyız.
KAYGI VERİCİ İŞARETLER
Avrupa ile balayımız 2011’den sonra bozulmaya başladı. Türkiye’yi demokrasi ve ifade özgürlüğü alanlarında eleştirdiler, Türkiye de tepki gösterdi.
Gerilim tırmandı, tırmandı bugünlere geldi.
Çok özetle:
- Alman Maliye Bakanı Schaeuble Türkiye’nin AB’den uzaklaştığını söyleyerek AB çerçevesinde yapılan mali yardımın kesilmesinden bahsediyor. Parası çok önemli değil. Türkiye’nin imajı ile siyasi ve hukuki güven faktörleri üzerinde yapabileceği olumsuz etki önemlidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 649 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.018 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar