Ohal

OHAL daha ne kadar sürecek bilmiyoruz fakat son yayınlanan dört KHK gösteriyor ki, iktidar bir yumuşama göstermek istiyor.Büyük mağduriyetlere yol açan 30 günlük gözaltı süresinin 7+7 güne indirilmesi...

OHAL daha ne kadar sürecek bilmiyoruz fakat son yayınlanan dört KHK gösteriyor ki, iktidar bir yumuşama göstermek istiyor.
Büyük mağduriyetlere yol açan 30 günlük gözaltı süresinin 7+7 güne indirilmesi, gözaltı döneminde avukatla görüşme yasağının kaldırılması ve “OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu”nun kurulması bunun göstergeleridir.
Belli ki hükümet, ağır OHAL uygulamaları yüzenden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin bir yaptırım kararı almasını bu şekilde önlemek istedi.
Ne olursa olsun, yumuşama olumludur. Fakat OHAL’i yumuşatarak uzatmak, hele de OHAL şartlarında referanduma gitmek çok yanlış olur.
YUMUŞAMA ADIMLARI
OHAL döneminde yasaların tanımladığı “terör eylemi, terör örgütü, terör propagandası, yardım ve yataklık” kavramları yargı tarafından normal hukuka göre “olağanüstü” geniş yorumlandı, adeta gözaltı ve tutuklama furyası yaşandı.
Haber ve yazısından başka fiili olmayan gazeteciler tutuklandı, maaşları belli olduğu halde mallarına el koyuldu.
Hükümet, manevi işkence halinde eşlerin yurtdışına çıkma özgürlüğünün kaldırılması gibi hukuk ötesi, “olağanüstü” uygulamalar yaptı.
Şimdi bir yumuşama ihtiyacı duyuluyor. Gözaltı süresinin 7+7 güne indirilmesi ve avukatla görüşme yasağının kaldırılması güvenlik endişesinin azaldığını gösterir.
Umarım bu durum “adalet psikolojisi”ni olumlu etkiler, yargı da hukukun olağan yorumuna döner.
İNCELEME KOMİSYONU

OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu kurulması gösteriyor ki, iktidar OHAL döneminde büyük mağduriyetler oluştuğunu kabul ediyor.
Kurulacak 7 kişilik komisyonun 5 üyesini iktidar, 2 üyesini HSYK atayacak.
Geçen kasım ayında kamu görevinden atılan personel sayısı 76 bini geçmişti.
7 kişi, günde kaç dosyaya bakarak bu yükün altından kalkabilir?!
Kaldı ki aynı komisyon okuldan atılan öğrencilerin, rütbeleri alınan emekli personelin, dernek ve vakıfların da başvurularına bakacak!
Yeni KHK’ya göre, Komisyon “çalışmaya başladıktan sonra” 2 yıl süreyle görev yapacak, gerekirse süre birer yıl uzatılacak...
Hakları iade edilmesi gerekenler için çok uzun bir süredir bu.
YARGI YOLU?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 651 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.018 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar