‘Nass var, nass...’

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol 21 Aralık 2021 yazısında Erdoğan'ın değişen ekonomi politikalarını yorumladı. Akyol : '' Zıt politikalar aynı sonuçları doğurabilir mi?!'' diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik krizle ilgili konuşmalarında “nass var, nass” ifadesi ciddiyetle tahlil edilmelidir. İki gün evvel de şöyle konuştu:

Benden başka bir şey beklemeyin… Bir Müslüman olarak nasslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim.

Bu sözler doları 17 liranın üstüne çıkardı!

İki açıdan bakalım: Bir, Müslümanların bin yıllık tecrübesi… İki, Erdoğan’ın yirmi yıllık iktidarı…

8. Asırda büyük İslam hukukçularından İmam Züfer’den başlayarak gelişen para vakıfları tartışması, Osmanlı’da İbn Kemal ve Ebussud Efendi’nin para vakıflarında yüzde 12’ye kadar faize cevaz vermesi, ‘Abdülhamid zamanında devletin faiz uygulamaları…

Bin yılı aşkın bu tarihi tecrübede Müslüman âlimler “faiz haramdır” nassındaki maksadın (maqasıd) niteliğini tartıştılar... Farklı görüşler oluştu.

Açık fikirli âlimler “kamu yararı, örf, istihsan, zaruret, tahsis” gibi yeni metotlar geliştirerek bu sorunlara çözümler önerdi… Hâlâ akademik tartışmalar devam ediyor.

Dahası bugün elimizde, son iki asırda oluşmuş modern iktisat ilmi var.

Devlet adamına yakışan, bunların tartışılacağı akademik ve siyasi özgürlük ortamını sağlamak ve ülkesinin ekonomisini zarara sokacak taze denemelerden sakınmak olmalıdır… Ama işte her “faiz” dediğinde piyasada faiz de döviz de enflasyon da artıyor, ekmeğimiz küçülüyor.

Dünkü 'dövize endeksli mevduat' kararına Durmuş Yılmaz 'örtülü' faiz' dedi. Döviz düştü çok iyi ama bütçeye ve enflasyona etkilerini göreceğiz...

ı…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa ve 1 Mayıs 03 Mayıs 2024 | 867 Okunma Sinan Ateş dosyası 01 Mayıs 2024 | 1.991 Okunma Şatafat 30 Nisan 2024 | 2.446 Okunma ‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 1.473 Okunma Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 825 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar