Mesela faiz

MERKEZ Bankası faizle ilgili kararını açıkladı, dövizde düşme olmadı, hatta hafif yükseldi.İktisatçı olmadığım halde bu meseleyi niye böyle önemsiyorum? Faiz konusunu ‘rasyonel...

MERKEZ Bankası faizle ilgili kararını açıkladı, dövizde düşme olmadı, hatta hafif yükseldi.
İktisatçı olmadığım halde bu meseleyi niye böyle önemsiyorum?

Faiz konusunu ‘rasyonel düşünme’ testi olarak gördüğüm için.

Eş dost arasında günlük ihtiyaç, sömürü anlamındaki faiz ayrı ve ahlaken de çirkin bir konu.

Fakat kredi hacmi 1.5 trilyonu bulmuş bir ekonomiden bahsediyoruz. Faize rasyonel yani iktisat biliminin verileriyle mi bakacağız, dünyada gittikçe yaygınlaşan “popülizm”, yani ucuz para isteyen kitlelerin gözüyle mi bakacağız?

Türkiye gibi modern iktisadi zihniyete ulaşmada gecikmiş toplumlar için bunun ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek var mı?


TEKNİK DİL
Merkez’in kararı açıklandıktan sonra TV’lerde uzman iktisatçıları dinledim. Özetle MB’nin dolara yönelenleri TL’ye çekecek dozda “kalıcı bir faiz artışı sinyali vermediği” için doların dizginlenemediğini söylüyorlar.

Öyleyse MB’nin kararı bir işe yaramaz mıydı? Prof. Emre Alkin’in cevabı:

“Sınırlı faiz artışıyla, değerlendirme kuruluşu Fitch’in cuma günü Türkiye hakkında açıklayacağı kararın çok olumsuz olmasını biraz frenleyebilecek bir karardır...”

MB’nin kararını yorumlarken kullanılan terimlere bakın: Faiz koridoru, repo faizi, üst bant, politika faizi, resesyon riski, geç likidite penceresi...

Teknik bilgilerle ve değişken faktörleri sürekli gözlemleyerek kararlar vermek gereken bu tür konuları “halkıma sormaya” ne dersiniz?

Niye “halkımız karar versin” demiyoruz?


POPÜLİST SÖYLEM
Amerika’da “halkı iktidara getiren” Trump ne demişti?

“Bu ülkeyi etkileyen bütün temel konularda halk haklıdır, yönetici elit yanlıştır.”

Niye faiz kararını Merkez Bankası’ndaki elitler veriyor?!

Politikacılarımız “Askeri vesayet büyük ölçüde kalktı, sıra MB’nin, üst kurulların, yargının vesayetinde” diye konuşmadılar mı?

Öyle ya, halka kim hesap veriyor?

Merkez Bankası’nın elitleri mi?

Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay üyeleri mi?

Monşerler, profesörler mi?

Her şeye halk ve onun temsilcileri karar versin!


KURUMSAL ZEMİN
Dünyada bu yönde bir popülist söylem gelişiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 654 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.019 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar