Merkez sağ?

Karar Gazetesi Yazarı Taha Akyol'un bugünkü (01.04.2022)''Merkez sağ?'' başlıklı yazısı.

ürkiye’deki yapısal siyasi istikrarsızlığın sebeplerinden biri, demokrasinin temel dayanakları olan merkez sağ ve merkez sol kanatların istikrarsızlığıdır.

CHP’nin sosyal demokrasiye dönüşerek geniş kitlelere açılmasının gecikmesi, siyasi hayatımızı sağ partilere bağımlı hale getirdi.

Merkez sağda ise kitle partilerinin darbelerle kapatılması kurumlaşmayı engelledi. Demirel’in ve Özal’ın partileri kendilerinden sonra dağıldı. Daha öncesine gitmesek bile Demokrat Parti 1960 darbesinde kapatılmasıydı çoktan kurumlaşmış, parti içi demokrasi gelişmiş olacaktı.

Siyasi hayatımızda lider kültü de artık bu kadar etkili olamayacaktı.

Gelişmiş demokrasilerin çoktan geride bıraktıkları kurumlaşma sorunlarını biz hâlâ yaşıyoruz!

Sadece partiler düzeyinde değil; gelişmiş demokrasilerde Merkez Bankasının bağımsızlığını kaldırmak hayal bile edilmez. Ama bizde bir KHK ile ile yaptık bunu.

AK PARTİ VE MERKEZ SAĞ

Bugün sağdaki büyük parti AK Parti’dir. Bu partinin kabaca 2011’den sonra ortaya çıkan ideolojik kavramları Demokrat Parti’den, Adalet Partisi’nden, Doğru Yol Partisi’nden, Anavatan Partisi’nden çok farklıdır. Erdoğan Avrupa Birliği için “Haçlı ittifakı” dedi, “ihtiyacımızın kalmadığını” söyledi, Şanghay Beşlisi gibi arayışlara yöneldi, “faiz sebeptir” politikası uyguladı, “Çin böyle kalkındı” diye konuştu. Devleti “anonim şirket gibi yönetmek”ten bahsetti…

Menderes’e, Demirel’e, Özal’a hiç “ümmetin lideri” denilmemişti.

Bunlar, merkez sağın lügatinde bulunmayan kavramlardır; yol açtığı krizler de ortada.

AK Parti’nin oy tabanındaki çözülmede öncelikle merkez sağ seçmenin uzaklaşması bu uyumsuzluğu yansıtıyor. Ülkenin istikrarlı yönetilebilmesi için merkez sağda bir toparlanmaya ihtiyaç olduğu hem ‘rasyonel’ hem ‘olgusal’ bir gerçektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 437 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.053 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.366 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.426 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar