Kim değil, nasıl?

Karar Gazetesi Yazarı Taha Akyol'un bugünkü (15.07.2022)''Kim değil, nasıl?'' başlıklı yazısı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın sözlerini, ‘zihniyet analizi’ bakımından önemli buluyorum. Zira toplumumuzda yaygın bir düşünme tarzını yansıtıyor.

Sayın Varank’ın sözleri şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, şimdiye kadar siyasi geçmişiyle elde ettiği başarılarla ve siyasetteki tecrübelerle Allah’ın izniyle bu dalgalı denizden de bu gemiyi çıkarabilecek tek liderdir.” (11 Temmuz)

Erdoğan hayranları bu söze katılır, karşıtları reddeder. “Kim”e sempati veya antipati duyduğumuza göre değişir cevaplar…

Böyle “kim?” diye değil de “nasıl?” diye düşünmeyi deneyelim: Türkiye’yi bu durumdan çıkarmak için “nasıl?” bir program lazım?!.

ZOR SORU

Fakat “nasıl?” diye sorulduğunda, cevap verebilmek için iktisadi krizler hakkında verilere dayalı bilgilerimizin olması lazım. Dahası, çözüm için yine verilere dayalı bilgilere sahip olmak şarttır.

İşte bu zor!

Herkesin iktisatçı olması, iktisat tarihi okuması beklenemez. Ama bu işlerden anlayan iyi eğitimli girişimcilerin, işletmecilerin, iktisatçıların ve bağımsız düşünceli aydınların topluma lokomotiflik edecek büyüktlüke ve etkinlikte olması lazım.

Bu kesimler yetersizse veya bastırılmışlarsa, İranlı sanatçı Hamid Bazrafkan’ın karikatüründe olduğu gibi, gemi su alırken bile itaatkâr toplumlar hamasi nutuklarla avunmaya devam eder:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.193 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.042 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.143 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar