Kadın faktörü

ÇOCUK istismarı tasarısında hükümete geri adım attıran faktörün sivil kadın hareketi olmasını son derece önemli buluyorum.Demek ki “sivil toplum”, Meclis’te mutlak çoğunluğa sahip bir...


ÇOCUK istismarı tasarısında hükümete geri adım attıran faktörün sivil kadın hareketi olmasını son derece önemli buluyorum.
Demek ki “sivil toplum”, Meclis’te mutlak çoğunluğa sahip bir iktidara bile geri adım attırabiliyor. Hem de Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı’nın malum açıklamalarına rağmen.

Evet tasarıyı geri çektiren Cumhurbaşkanı’nın talimatı oldu. Fakat Cumhurbaşkanı’nı da bu karara yönelten elbette kadın hareketidir. Özellikle muhafazakâr kadın kuruluşlarının da karşı çıkması iktidarı daha kolay etkiledi.

Gelecek için iyi bir emsal oluştu.

DÜNYADAKİ YERİMİZ

“Çocuk” gibi kadın kişiliğinin en hassas olduğu bir konu, her eğilimden kadınları ayağa kaldırdı; siyaset dışı bir konu siyasete geri adım attırdı.

Kadın hareketi tipik bir “sivil toplum” hareketidir.

Çağımızda devlet gücü öylesine karmaşık ve muktedir cihazlara sahiptir ki, sadece yargının, muhalefet partilerinin ve hür basının denetlemesi yetmiyor. İşte gelişmiş demokrasilerde sivil toplum denetimine büyük önem veriliyor.

Malum Türkiye dünyanın 20 büyük ekonomisi içinde yıllardan beri. Fakat insani gelişmişlik indeksinde 71. sırada!

Hele de “Hukuk Devleti İndeksi”nde dünya ülkeleri arasında 80. sıradayız!

Bu utanılası durum sadece yönetim, yargı, bürokrasi gibi sebeplerden kaynaklanmıyor... Çok önemli “sivil” sebepler de var.

İYİ ÖRNEK

Hukuk Devleti İndeksi’nde Türkiye’yi 80. sıraya düşüren en kötü notlarımızdan biri toplumun siyaset üzerindeki denetiminin çok zayıf olmasıdır: “Hükümet dışı” yani sivil toplumun denetim etkinliği konusunda bizim puanımız 0.33’tür. Tunus’un puanı 0.69’dur!

Gelişmiş bir ülke örneği olarak Almanya’nın ise bu konudaki puanı 0.91’dir. (World Justice Project, 2015)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 649 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.018 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar