İki kanun

BAŞKANLIK sisteminde demokrasinin olmazsa olmaz bir şartı yargı bağımsızlığı ise, öbür şartı Parlamento’nun yürütmeden yani başkandan “ayrı” olmasıdır. Bu, parlamenter sistemde...

BAŞKANLIK sisteminde demokrasinin olmazsa olmaz bir şartı yargı bağımsızlığı ise, öbür şartı Parlamento’nun yürütmeden yani başkandan “ayrı” olmasıdır.

Bu, parlamenter sistemde olduğundan çok daha kesin bir kuraldır.

16 Nisan referandumunda çok az oy farkıyla da olsa kabul edilen metinde bu yönde düzenlemeler yoktu.

Şimdi, siyasi partiler ve seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler bunu sağlayacak yönde mi olacak, yoksa kuvvetler ayrılığı sözde mi kalacak?

Önümüzdeki en önemli sorun budur.

YÜZDE 10 BARAJI

Evvela yüzde 10 seçim barajı başkanlık sisteminde ya sıfırlanmalı veya sıfıra yakın bir düzeye indirilmelidir.

12 Eylül darbesinin getirdiği yüzde 10 barajı büyük partileri “aşırı” ödüllendirdiği için iktidarlar tarafından hep muhafaza edildi.

AK Parti de böyle yaptı.

Buradaki ”aşırı” nitelemesi bana ait değildir. AİHM Büyük Dairesi 8 Temmuz 2008 günlü kararında bu nitelemeyi yaptı, barajın indirilmesini kuvvetli ifadelerle tavsiye etti ama ülkenin yetkisi içinde olduğuna karar verdi.

Başkanlık sistemine geçmekte olduğumuza göre, yüksek oranlı bir baraj için siyasi ihtiyaç da hukuki gerekçe de kalmadı.

Çünkü artık “yürütme”yi halkın doğrudan seçtiği cumhurbaşkanı temsil edecek, Meclis’te güvenoyuna ihtiyaç olmayacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa ve 1 Mayıs 03 Mayıs 2024 | 480 Okunma Sinan Ateş dosyası 01 Mayıs 2024 | 1.953 Okunma Şatafat 30 Nisan 2024 | 2.441 Okunma ‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 1.473 Okunma Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 824 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar