Hz. Adem matematik biliyor muydu?

Bu başlık sizi şaşırttı mı? Daha önce benim de hiç aklıma gelmemişti. Toplumumuzun bir kesimindeki düşünce biçimini yansıtıyor.İsmet Berkan’ın “İnsan Uygarlığının...

Bu başlık sizi şaşırttı mı? Daha önce benim de hiç aklıma gelmemişti. Toplumumuzun bir kesimindeki düşünce biçimini yansıtıyor.

İsmet Berkan’ın “İnsan Uygarlığının Kısa Tarihi” adlı kitabı hakkındaki yazımda, matematiğin insan oğlunun ürünleri, günleri sayma ihtiyacından doğduğunu yazmıştım.

Bir okurum şu yorumla itiraz etmişti:

“Matematik insanların ihtiyaçları şekillendikçe ortaya çıkmış mış.. Ezber böyle diyor.. Hz. Âdem matematik bilmiyor muymuş.? Onu geçtim bir etrafınıza bakın. Hayvanlar bile matematik biliyor. O aslan, o ceylanı differansiyel denklem çözerek yakalıyor. İnsanın katkısı ise bilinç sayesinde bu içkin matematiği genişletmek olmuştur. İnsanlığın unuttuğu bilgi bildiklerinden az değildir. Batının yaptığı kadim bilgiyi daraltmak ve unutturmak olmuştur…”

Okurumun bu satırlarında özellikle “içkin matematik” kavramı önemli, ayrı yazı konusu.

DİN VE BİLİM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 785 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.210 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.046 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar