Ekonomiye dikkat

DÖVİZ, enflasyon ve faizin birlikte tırmanması ciddi alarm işaretidir. İşte ekonomist Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in dört gün önce NTV’de söyledikleri: “Biz lirada bu kadar hızlı...

DÖVİZ, enflasyon ve faizin birlikte tırmanması ciddi alarm işaretidir.

İşte ekonomist Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in dört gün önce NTV’de söyledikleri:

“Biz lirada bu kadar hızlı değer kaybı öngörmüyorduk. Burada temel sorun lira. Liradaki hızlı değer kaybı enflasyonun tek haneye inmesini en azından geciktirdi, öteledi...”

Sayın Şimşek bunları söylerken dolar güne 4.06 ile başlamıştı, bu satırlar yazılırken 4.18 olmuştu.


DÖVİZ SORUNU
Tabii bunun dış sebepleri var. Fakat en çok değer kaybeden paralardan biri TL ise kendimizden kaynaklanan sebepleri de olmalı.

Ekonomist Özcan Kadıoğlu yazdı. 2017’de hükümet “orta vadeli program”da, doların ta 2020’de 4.02’ye çıkacağını öngörmüştü, 2018’in ortasında aştık bunu!

Yatırımcı önümüzdeki yıllar için nasıl yatırım planlaması yapacak?

Döviz borçlusu bir ülke olduğumuzu da unutmayalım.

Seçimlerden sonra ciddi tedbirler gerekecek; hem de acı tedbirler...


SEÇİMLERDEN SONRA
Seçimlerin öne alınmasını isterken MHP Lideri Bahçeli, “3 Kasım 2019’a kadar ulaşmak her dakika zorlaşmaktadır” demişti; bu sözlerine ekonomi dâhil mi, bilmiyorum. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin mümkün olan en yakın tarihte, 24 Haziran’da yapılacağını söylerken ekonomiden de bahsetmişti:

“Makroekonomik dengelerden büyük yatırımlara kadar her konuda çok önemli kararlar vermemiz gereken bir dönemde, seçim konusunu ülkemizin gündeminden bir an önce çıkarmamız şarttır.”

Belli ki makroekonomik dengelerdeki bozulma görülüyor.

Peki, seçimlerde bunları konuşacak mıyız? Maalesef eskiden beri olduğu gibi iktidar da muhalefet d...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 46 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.196 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.045 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.143 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar