Dostları artırmak

TÜRKİYE dış politikada hamasetten rasyonelliğe dönüş adımları atıyor. İsrail kabinesindeki aşırı sağcılar bir arıza çıkarmazsa bu ülke ile ilişkilerimiz yoluna girmiş...

TÜRKİYE dış politikada hamasetten rasyonelliğe dönüş adımları atıyor. İsrail kabinesindeki aşırı sağcılar bir arıza çıkarmazsa bu ülke ile ilişkilerimiz yoluna girmiş görünüyor.

Rusya ile de iyi bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubuna Rusya’dan olumlu cevaplar geliyor. Erdoğan’ın Rus uçağının düşürülmesi konusunda “üzüntü” beyanı ve “kusura bakmayın” ifadesi “özür dilemek” midir, değil midir? Bu tartışma anlamsızdır. Ruslar bunu özür olarak anlıyorlarsa anlasınlar. Bozulan ilişkilerin yarattığı hasar iki taraf için de o kadar büyüktür ki, artık kelimeler değil ilişkilerin düzelmesi önemlidir.


MÜSLÜMAN KARDEŞLER
Tabii en ilginci Mısır’la ilişkilerimizdir. AK Parti hükümetleri Mısır’daki Müslüman Kardeşler iktidarının askeri darbeyle devrilmesine hiçbir Arap ülkesinin dahi göstermediği dozda çok büyük tepki göstermişti.

Bir ülkedeki darbeyi eleştirmenin, demokratik prensipleri hatırlatmanın çok ötesindeydi bu tepki. Miting meydanlarında hamasi nutuklar atılmakla kalmamış, Mısır’la ilişkilerimiz sıfırlanmıştı.

Ticari kayıplar bir kenara, Türkiye bu dozdaki tepkisinde siyaseten de yalnız kalmıştı.

Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için yapılan seçimlerde Türkiye 2009 döneminde 1. turda 25l ülkenin oylarıyla seçilmişti; bir başarıydı bu. Fakat Türkiye 2014 dönemi seçimlerini kaybetmişti...

2016-2017 dönemi için yapılan seçimlerde ise Mısır 179 ülkenin oylarıyla Güvenlik Konseyi’ne seçilmiş bulunuyor! Bu bir örnektir.

Yüksek dozlu hamasi politika Türkiye’ye bir yarar sağlamadığı gibi mazlum Mursi ve arkadaşlarına da hiçbir faydası olmadı.

Mısır her platformda Türkiye aleyhine çalışıyor. Hatta basın haberlerine göre PKK ile görüşmeler bile yapıyor.


DÜŞMANLARI AZALTMAK
Başbakan Binali Yıldırım’ın “düşmanlarımızı azaltmak, dostlarımızı çoğaltmak” gerektiğini söylemesi, düşmanlarımızı artırıp dostlarımızı azaltan bir dönem yaşandığının beyanıdır.

Hamasetin dış politikamızda yarattığı hasardır bu. “Ümmet coğrafyası, İslam dünyasının umudu Türkiye, yüzyıllık parantezi kapatıyoruz, dünya bizi kıskanıyor” gibi hamasi kavramların diplomasiyle hiçbir rasyonel ilişkisi yoktu.

Şimdi doğru bir tavırla pratik adımlar atarak düşmanları azaltmak, dostları artırmak istiyoruz.

Başbakan Yıldırım’ın şu sözü bilhassa dikkat çekicidir:

“Mursi ekibine uygulanan haksız cezalar bir tarafa ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine mani yok. Karşılıklı bakanlar gidebilir, iş heyetleri gidebilir, askeri temaslar yapılabilir.”

Baştan bu ihtimal öngörülerek hesaplı davranılsaydı Mısır’la ilişkilerin bozulmasının yarattığı hasar meydana gelmez, Mursi ve arkadaşlarına yapılan haksız, hukuksuz işlemlerin en azından hafifletilmesinde Türkiye’nin etkisi olabilirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa ve 1 Mayıs 03 Mayıs 2024 | 964 Okunma Sinan Ateş dosyası 01 Mayıs 2024 | 1.997 Okunma Şatafat 30 Nisan 2024 | 2.447 Okunma ‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 1.476 Okunma Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 825 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar