Dışarıdan bakınca

ÖNEMLİ gördüğüm iki yabancı makalenin bende yarattığı endişe ve düşünceleri okurlarımla paylaşacağım.Al Monitor sitesinde yazısı çıkan Rus Vladimir Avatkov, bir akademisyen fakat...

ÖNEMLİ gördüğüm iki yabancı makalenin bende yarattığı endişe ve düşünceleri okurlarımla paylaşacağım.
Al Monitor sitesinde yazısı çıkan Rus Vladimir Avatkov, bir akademisyen fakat aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Kamu Diplomasisi Merkezi’nin başkanı.
Rus Büyükelçi Karlov’un öldürülmesiyle çıkabilecek büyük krizi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yerinde ve zamanında tepki vererek” önlediğini, hatta ilişkilerin geliştiğini yazıyor.
Fakat dikkate almamız gereken şüpheleri de ileri sürüyor.
RUS GÖZLÜĞÜYLE
Avatkov’a göre Türkiye Batı’yı seçmiş bir ülke fakat bundan uzaklaşıyor, buna karşılık da ABD ve Avrupa’nın Türkiye’den desteğini çekmeye başlaması Türkiye’nin “ulusal güvenliğini zayıflatıyor”.
Avatkov “Türkiye’nin bölgesel güç olmakla yetinmeyip dünya güçleri arasına girme arzusu” taşıdığını, fakat Türkiye’nin kaynaklarının bunun için yeterli olmadığını da ileri sürüyor.
Avatkov şu sonuca varıyor:
“Türkiye dünyadaki yerini yeniden tanımlamaya çalışırken bölgesel gelişmeler ve Türkiye’nin dengesiz dış politikası ciddi riskler üretiyor. Bu yeniden tanımlama çabası Moskova dahil birçok başkentte endişeyle karşılanıyor.”
Avatkov tabii Rus gözlüğüyle böyle görüyor fakat Türkiye, dost olsun olmasın hiç kimseye “dengesiz politika” izlenimi vermemelidir.
Avatkov “Ankara politikalarını daha akılcı ve dengeli bir çizgiye oturtma şansına sahip” diye de yazıyor. Bu şansımızı çok iyi ve çok maharetle kullanmamız gerektiği açıktır.
TRUMP AMERİKA’SI
İkinci makale Ortadoğu uzmanı Amerikalı Robin Wright’ın New Yorker’da çıkan yazısı... Trump’a kadar bütün Amerikan başkanlarının, siyasetleri ne olursa olsun İslam’la ve İslam dünyasıyla bir türlü ilişki kurmaya dikkat ettiklerini anlatıyor. Trump’ın ise İslamofobik bir kabine kurduğunu belirtiyor. Trump ekibinin “faşizm, nazizm, emperyalizm ve İslamizm” şeklindeki İslamofobik söylemlerinden örnekler veriyor.
Trump’ın “dar kafalı” bu anlayışını eleştiriyor, Müslümanların çok büyük çoğunluğunun radikallere destek vermediğini vurguluyor. Fas ve Tunus’taki İslami hareketlerin demokratik olduğuna dikkat çekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 648 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.018 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar