Danıştay ihaleyi iptal etti

Karar Gazetesi Yazarı Taha Akyol'un bugünkü (09.03.2022)''Danıştay ihaleyi iptal etti''başlıklı yazısı.

Danıştay 13. Dairesi, Kanal İstanbul kapsamındaki bir ihaleyi iptal etti. Kanal İstanbul projesini değil, projenin unsurlarından biri olan Halkalı-Ispartakule arasında yapılacak demiryolu ihalesini iptal eden karar hukuki bakımdan son derece önemlidir.

Hatta bir dönüm noktasıdır. Zira iktidarın bundan sonra yapacağı ihalelerde tercih ettiği şirkete değil, hukuka uygun ihaleyi kazanan şirkete ihale vermesi gerekecek…

Danıştay’ın bu kararı ihalelerde yolsuzluk ve keyfilik kapısını kapatma bakımından fevkalade önemlidir.

İLANSIZ PAZARLIK USULÜ

Söz konusu demiryolu ihalesi “pazarlık usulü” ile verilmişti. Ecevit hükümeti zamanında Kemal derviş reformları sırasında çıkarılan İhale Kanunu’na göre, aslolan “açık ihale” usulüdür; ilan edersin, yeterliği olan herkes ihaleye katılır, şeffaflık ve rekabet sağlanır.

Doğal afet, salgın hastalık gibi “ivedi haller”de ise “istisna” olarak, ilan yapılmadan üç firma çağırılarak pazarlıkla birine ihale verilebilirdi.

2008 yılında iktidarın yaptığı değişiklikle, “istisna” genişletildi: Elli milyar liraya kadar olan bütün ihalelerde ilan vermeden pazarlık usulü imkanı getirildi. Elli milyar rakamı sonra tebliğlerle artırıldı.

Bu durumda “pazarlık usulü” deyip ilana çıkmadan, üç şirketi çağırıp birine ihale vermek çok kolaydı…

2003’ten sonra İhale kanunda böyle 200’e yakın ‘kolaylaştırıcı’ değişiklik yapıldı…

Belirli şirketlere, hatta bir hafta önce kuruluvermiş şirketlere pazarlıkla ihaleler veriliyor.

HER TARAFTAN ELEŞTİRİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 618 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.209 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.045 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar