Cemaat...

ŞÖYLE bir hayat düşünün: Hemen her kararınızı başkası veriyor, hayatınızda hiç serbest alan yok. Eğitim, iş, evlenme, boş zamanlar, sosyal çevre, okunacak kitap ve gazeteler bütün bunlar...

ŞÖYLE bir hayat düşünün: Hemen her kararınızı başkası veriyor, hayatınızda hiç serbest alan yok.

Eğitim, iş, evlenme, boş zamanlar, sosyal çevre, okunacak kitap ve gazeteler bütün bunlar kararlaştırılmış, size sadece ”itaat” kalıyor.

Sedat Ergin’in iddianameleri tahlil ederek kaleme aldığı yazılarında FETÖ’nün ordu içinde bile bu şekilde örgütlenmiş olduğu görülüyor.

Okuldan mesleğin üst kademelerine kadar, kişiler bir “ağabey”den öbürüne “devredilerek” sürekli kontrol altında tutuluyor, kişilikleri eziliyor.

Bir binbaşı veya albayın, alt rütbelerdeki “ağabey”in emrine girmesi başka nasıl mümkün olabilir ki?

İyi niyetle ve samimi sevap duygusuyla yardım etmiş olan insanları “örgüt”le karıştırmamak lazımdır.

BAĞIMLI KİŞİLİK

İtaat kültürü, bağımsız birey olamamak bizde yaygın bir kültürel sorundur: “Sürüden ayrılanı kurt kapar” sözü her şeyi anlatmıyor mu?

Sorunu dine indirgemek yanlıştır.

Materyalist ve ırkçı totaliter ideolojiler de aynı şekilde bağımsız bireyi yok eden, mutlak itaat isteyen, “sürüden ayrılan”ı hain sayarak infaz eden totaliter örgütleri hatırlayın.

Lenin’in “demir disiplin” teorisi, otomatlaşmış militanlar istemiyor muydu? Öyle bir örgütlenmeden Stalinizm çıkmazdı da ne çıkardı?

Führer’in, Duçe’nin sloganı “İnan, itaat et, savaş” değil miydi?

Totaliter ideolojiler bağımlı kişilikler yaratmanın psikolojik araçlarıdır.

SIK DOKULU TUZAKLAR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 654 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.019 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar