Bölükbaşılar

DENİZ Bölükbaşı deyince babası Osman Bölükbaşı’yı ve onun Adnan Menderes’le aralarındaki tartışmaları hatırlamamak mümkün mü?Ak-kara gözlükler tarihi gerçeklerin...

DENİZ Bölükbaşı deyince babası Osman Bölükbaşı’yı ve onun Adnan Menderes’le aralarındaki tartışmaları hatırlamamak mümkün mü?

Ak-kara gözlükler tarihi gerçeklerin çoğulluğunu unutturuyor. Hangi taraftaysak ‘biz’ daima haklı, ‘öteki’ taraf ise dama haksız görülüyor.

Osman Bölükbaşı bu şablonun dışındaydı. Zihinlerimizdeki ‘biz ve onlar’ şablonunu kırarak daha özgür bir bakış geliştirmek için bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Osman Bölükbaşı’nın Menderes döneminde basın özgürlüğü, üniversite özerkliği ve yargı bağımsızlığı gibi konularda yaptığı Meclis konuşmaları keşke kitap olarak genç nesillere ulaştırılsa...

Bir yandan okumayan bir toplum, diğer yandan genç bir toplum olduğumuz için yirmi, otuz sene önceki olaylar bile zihnimizde yer almıyor.

BÖLÜKBAŞI KÜRSÜDE

Merhum Osman Bölükbaşı’nın 6 Haziran 1956 günü Meclis’te yaptığı konuşmanın konusu basın hürriyetidir. Kendi tarihimizden ve Batı tarihinden örneklerle, büyük düşünür ve devlet adamlarının sözleriyle donanmış, son derece değerli bir konuşmadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 31 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.010 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.364 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.424 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.714 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar