Başkanlık sistemi

BAŞKANLIK sistemi önerisinin bugün öğleden sonra Meclis'e sunulması bekleniyor.Her ne kadar “cumhurbaşkanlığı sistemi” deniliyorsa da başbakanlık ve bakanlar kurulu müesseselerine yer vermeyen sistemler, tam...


BAŞKANLIK sistemi önerisinin bugün öğleden sonra Meclis'e sunulması bekleniyor.
Her ne kadar “cumhurbaşkanlığı sistemi” deniliyorsa da başbakanlık ve bakanlar kurulu müesseselerine yer vermeyen sistemler, tam başkanlık sistemidir.

Başbakan Binali Yıldırım da 24 Ekim’de partisinin Afyon toplantısında “AK Parti hiçbir işi yarım yapmaz, yaparsa tam yapar” diyerek “tam başkanlık” mesajı vermişti.

MHP’nin seçim bildirgelerinde ve Bahçeli’nin konuşmalarında başkanlık sistemine karşı çok sert eleştiriler vardı. Öneride hangi değişiklikleri yaptırarak razı olduklarını muhtemelen bugün göreceğiz.

Tabii sürpriz bir erteleme olmazsa.


ZAMAN FAKTÖRÜ ÖNEMLİ
Kuvvetler ayrılığı titizlikle korunmuşsa, parlamenter veya başkanlık olsun, o sistem demokratiktir; özgürlükler garantilidir.

Bu noktada, evvela başkan seçimi ile Meclis seçiminin zamanlamasına bakmak lazım. Başkanlık sisteminde “istikrar” yürütme erkinin devamlılığında arandığı için, Meclis seçimlerinde baraj yoktur, çok sayıda parti Meclis’e girebilmelidir.

Fakat dar bölge küçük partileri olumsuz etkiler. HDP bölgedeki oy stokuyla Meclis’e girer.

SETA’dan akademisyen Serdar Gülener, “Başkanlık Sistemlerinde Denge ve Denetleme” adlı değerli çalışmasında net olarak belirtiyor: Başkan seçimiyle Meclis seçiminin aynı gün yapılması “parti sayısının azalmasına neden olmakta”dır.

Zira başkanlık seçimi genelde iki kutuplu olarak geçmekte, bu durum Meclis seçimlerini de iki partililik yönünde etkilemektedir.

Buna karşılık, yine Gülener’in belirttiği gibi, başkan ve Meclis seçimleri farklı günlerde yapılırsa “seçmenlerin parti tercihlerini farklılaştırmaktadır”.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 634 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.018 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar