Bağımsız, tarafsız

MAHKEMELERİN bağımsız ve tarafsız olması yetmez, kamuoyunun buna inanması da gerekir. Bunun içindir ki, hiç kimse “yargıya emir ve talimat veremez”, eleştirinin dışında baskı yapamaz... Hâkim ve...

MAHKEMELERİN bağımsız ve tarafsız olması yetmez, kamuoyunun buna inanması da gerekir.

Bunun içindir ki, hiç kimse “yargıya emir ve talimat veremez”, eleştirinin dışında baskı yapamaz... Hâkim ve savcıların atama ve teftişlerini yapan HSK gibi kurullar mutlaka siyasi etkiden uzak olmalıdır.

Fakat bizde 2014 yılında kanun değiştirilerek sorgu aşamasında hâkim ve savcılara emir ve talimat vermek suç olmaktan çıkarıldı...

HSK üyeleri tamamen siyasiler tarafından atanıyor.

Bu durumda hâkim ve savcılar kendi vicdanında “bağımsız ve tarafsız” olabilir fakat kamuoyunda yargıya güven ağır hasar almaktadır.


HÂKİMLER NİYE ATANDI?
Enis Berberoğlu hakkında “casusluk” suçundan mahkûmiyet kararı verilmesini haksız bulan İstinaf Mahkemesi 2. Ceza Dairesi Başkanı Sadık Özkan ve Üye Hülya Köşüm, bu dosyaya bakmaktan alındı, aynı İstinaf binasının başka bir katındaki mahkemeye gönderildi.

Ne zaman? Tutukluluk konusundaki itirazı karara bağlayacakları 29 Aralık’tan iki gün önce!

Bu “normal” bir görev değişikliği midir? Hayır çünkü normal atamaların kararnamesi 25 Aralık’ta yayımlanmıştı, bu kararnamede söz konusu iki yargıcın ismi yoktu!

HSK kritik duruşmadan iki, hatta bir buçuk gün önce niye bu iki hâkimi dosyadan uzaklaştırdı?

Dahası var... “ByLock tek başına delil olmaz, başka deliller lazım” diye karar veren Gaziantep ve Antalya istinaf mahkemeleri daire başkanları Zafer Yarar ve Şenol Demir de sebepsiz şekilde görevden alınmışlardı... Hâkimlerin kararlarının haklı olduğu aylar sonra anlaşıldı.

Soma katliamı davasına baştan beri bakan mahkeme başkanı Aytaç Ballı ve üye hâkim Esra Dokur da tam karar aşamasında bu dosyadan alındı; Türkiye’de dosyayı en iyi bilen hâkimler onlardı halbuki.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.009 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 882 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.139 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.372 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.432 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar