Amerika nereye?

DONALD Trump’ın seçilmesiyle, kendisinin de dediği gibi, sıradan bir iktidar değişikliği olmadı; bunun ötesinde bir şey oldu.Kendisi bunu şöyle tanımladı:“Bugün sadece yönetim bir partiden diğerine...

DONALD Trump’ın seçilmesiyle, kendisinin de dediği gibi, sıradan bir iktidar değişikliği olmadı; bunun ötesinde bir şey oldu.
Kendisi bunu şöyle tanımladı:
“Bugün sadece yönetim bir partiden diğerine geçmiyor, aynı zamanda iktidarı Washington’dan (alıp) halkın kendisine geri veriyoruz.”
Yani Trump başkan olunca “halk” başkan olmuştu.
Eski başkanlar zamanında, “uzunca bir süredir başkentteki küçük bir grup, yönetimin tüm imkânlarından faydalanırken halkın kendisi bundan kendi payına düşeni alamamış”, politikacılar zenginleşmiş, ama “istihdam azalmış ve fabrikalar kapanmış”tı.
Trump’ın gelmesiyle “tüm bunlar artık değişiyor”du:
“Bugün sizin gününüz, bu sizin kutlamanızdır, ABD sizin ülkenizdir. Artık öncelik ABD olacak...”
ELİTLER VE HALK
Kendisinden önceki bütün başkanları ve dönemleri aşağılayan bu sözler, 21. yüzyılda her yerde güçlenen bir akımın ifadesidir: Popülizm, yani kurulu düzenlere başkaldıran kitlelerin duyguları...
Trump seçim kampanyası sırasında da şunları söylemişti:
“Bu ülkeyi etkileyen bütün temel konularda, halk haklıdır, yönetici elit yanlıştır.” (WSJ, 14 Nisan)
21. yüzyıla uzun bir süre damga vuracağı anlaşılan bu popülist akımları anlamak için Jan-Werner Muller’in “Popülizm Nedir” adlı kitabı çok iyi bir anahtardır. Trump’ın seçim kazanmasından önce yayınlanan kitabında Müller şöyle yazıyor:

“Populizm ‘Halk’a seslenen bir mobilizasyon stratejisinden ibaret değildir. Popülisitler, elitleri sadece eleştirmez, ‘gerçek halk’ı kendilerinin, sadece kendilerinin temsil ettiğini ileri sürerler.” (s. 73)
Müller Putin’den, Macar Orban’dan, Fransız Le Pen’den, Avusturyalı Haider’den örnekler veriyor...
‘HALK’ VE ‘ÖTEKİ’LER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 653 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.019 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.411 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.686 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar