Adaleti unutmayalım

TÜRKİYE heyecanlı bir seçim geçirdi, şimdi devlet yeni sisteme uyarlanma sürecinde... Bütün bunlar çok önemli meşguliyetler ama hukuku ve adaleti hiçbir zaman unutmamak lazım.Hatta adalet konusunda daha titiz olmak...

TÜRKİYE heyecanlı bir seçim geçirdi, şimdi devlet yeni sisteme uyarlanma sürecinde...

Bütün bunlar çok önemli meşguliyetler ama hukuku ve adaleti hiçbir zaman unutmamak lazım.

Hatta adalet konusunda daha titiz olmak, hukuka aykırı tutuklamaları sona erdirmek şimdi daha da zorunludur. Zira AİHM ve AYM’nin verdiği emsal “ihlal” kararları bu tahliyelerin çoktan yapılmış olmasını gerekiyor.

İkincisi, ekonomide zorlu bir ameliyat dönemine gireceğiz, bu da ülkede hayli zedelenmiş olan hukuka güvenin restore edilmesini gerektiriyor ki, AYM ve AİHM kararlarının hem ilgili dosyalarda hem emsal dosyalarda uygulanması bu yönde önemli bir adım olacaktır.

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI
Önce CHP milletvekili Enis Berberoğlu... Yeniden milletvekili seçildi. Dosyası yargılama aşamasında, kesinleşmiş mahkûmiyeti yok.

Anayasa’nın 83. maddesine göre, “tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır”.

Buna göre Berberoğlu tahliye edilmeli, milletvekili olarak Meclis’e gelip yemin edebilmelidir.

Ondan sonra dokunulmazlığı kaldırılırsa o zaman yargılama devam edebilir.

Evet, 20 Mayıs 2016’da Anayasa’ya konulan “geçici madde” ile bütün dokunulmazlıklar “bir defaya mahsus olmak üzere” kaldırılmıştı, o dönemle sınırlı bir uygulamaydı.

Nitekim Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Prof. Mustafa Şentop, “tekrar seçilmeleri halinde dokunulmazlığın yeniden kazanılacağını” açıklamıştı.

Berberoğlu “tekrar seçildi ve dokunulmazlığını yeniden kazandı”.

Tahliye edilmemesi Anayasa’ya aykırıdır.

Bu konuda AK Partili hukukçular da görüşlerini asıl bugün açıklamalıdır.

GAZETECİ YAZARLAR
Gazeteci yazarlar Nazlı Ilıca...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 618 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.106 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.367 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.428 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar