Nükleer enerji Atlantik ekonomilerinin geleceği ve bilimin nesnelliği

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) 2 Aralık'taki üçüncü gününde...

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) 2 Aralık'taki üçüncü gününde, ABD ve 21 ülke, 2050 yılına kadar nükleer enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması çağrısında bulundu.

Çağrı bildirisini imzalayan ülkeler arasında; Kanada, İngiltere, Fransa, Güney Kore, İsveç, Bulgaristan, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Gana, Macaristan, Japonya, Moldova, Moğolistan, Fas, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri de bulunuyor.

ABD’nin “iklim elçisi” John Kerry de “Kimseye bunun kesinlikle diğer tüm enerji kaynaklarına kapsamlı bir seçenek olacağı iddiasında bulunmuyoruz. Ama biliyoruz ki bilim, gerçekler ve kanıtlar, bize nükleer olmadan 2050’de net sıfıra ulaşamayacağımızı söylüyor. Bunlar sadece bilimsel gerçekler. Bu işin içinde siyaset yok, bu işin içinde ideoloji yok” sözleriyle çağrıyı savunmuş.

Bu bilim de emperyalistlerin elinde oyuncak oldu görüldüğü gibi.
İşe gelince düne kadar bizim gibi ülkelere yasaklar vardı.
Kötü demelerinin sebebi de aslında bize var size yok diyorlardı.
Birden bire nükleer enerji kullanımının artmasının karbon emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele için kritik olduğunu söylemeye başladılar.
Değişen ne?
Avrupa'da nükleer enerjinin arttırılmasının nedeni bir mecburiyet.
Avrupa ülkelerinin Rusya'ya olan petrol ve doğalgaza bağımlılığını azaltmasına yardımcı olacak. Büyük yatırım gerektireceği söyleniyor. Nükleer enerji analistlerinden elde edilen veriler, nükleer enerji kapasitesi en fazla olan ülkelerde son birkaç yılda birçok projede gecikmeler ve maliyet aşımları yaşandığını göstermiş.

Buna Gürcistan'daki Vogtle nükleer santralinin iki ünitelik genişletilmesi de dahilmiş. Vogtle'daki 3. Ünite, başlangıçta hizmete başlaması beklenenden yaklaşık yedi yıl sonra, geçtiğimiz yaz faaliyete geçtiği belirtiliyor. Ünite 3, ABD'de 30 yılı aşkın süredir yeni inşa edilen ilk nükleer ünite. Vogtle'daki 4. Ünitenin önümüzdeki birkaç ay içinde ticari faaliyete geçmesi bekleniyor. Westinghouse AP1000 reaktörlerini içeren iki ünitenin inşasının maliyetinin 34 milyar doları aştığını, yani orijinal tahminlerin iki katından fazla olduğunu söyleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mehmet Ali Yılmaz’ın ardından Bastıbacak bürokrasiye karşı 28 Nisan 2024 | 346 Okunma Bir kıvılcım Kürdümüzü de Türkümüzü de hepimizi yakar 25 Nisan 2024 | 574 Okunma ABD hem kendi başkanını hem bizimkini seçmeye kalkışıyor 21 Nisan 2024 | 307 Okunma İsrail’in de Ukrayna’nın da kaderi bir: Yeniliyorlar 18 Nisan 2024 | 381 Okunma Bu acılar geleceğimiz için umut tohumları 14 Nisan 2024 | 113 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar