İşaret fişeği atıldı Üretim Devrimi seferberliği

Daha Cumhuriyet’in ilanına neredeyse dokuz ay var. Lozan Antlaşması’nın “Fasıl 1, “Arazîye müteallik ahkâm Madde 2’ye göre “Bahfisiyah’tan Adalar denizine kadar Türkiye’nin hududu”nun...

Daha Cumhuriyet’in ilanına neredeyse dokuz ay var. Lozan Antlaşması’nın “Fasıl 1, “Arazîye müteallik ahkâm Madde 2’ye göre “Bahfisiyah’tan Adalar denizine kadar Türkiye’nin hududu”nun “bervech-i zir” tespit edilmesine bile 5-6 ay var. 
17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir’de Banka-Han binasında 1135 delege toplandı ve bir kongre yaptı. İzmir İktisat Kongresi. Türkiye ekonomisinin ekonomik yapısı ve anlayışları konuşuldu.
Savaş alanında kazanılan bağımsızlığın korunması için ekonomik bağımsızlık şarttı.
Türkiye İş Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası açıldı. Anadolu’nun o zamana göre en uzak köşelerinde bile birçok yerde şeker fabrikaları kuruldu. Uçak fabrikası, dokuma, bez, iplik, ipek, yün fabrikaları, kağıt fabrikası vb. kuruldu. 1930 yılında Sanayi Kongresi, 1931 yılında Ziraat Kongresi toplandı. Kalkınma Planları yapıldı. Kıt kaynaklarla milletin yaşam seviyesini yükseltmek, ihtiyaçları karşılamak; ham maddesi Türkiye’de olanların Türkiye’de üretilmesinin önünü açmak.
  YAPISAL KURULUŞ
Cumhurbaşkanı Atatürk 1930 yılının sonu ve 1931’in başında (çünkü o arada Menemen olayı olmuştu ve ara verip Ankara’ya dönmek zorunda kalmıştı) yurt gezilerine çıktı. Türkiye ekonomisini yakından incelemiş, çiftçisiyle tüccarıyla bütün vatandaşlarının sorunlarını, taleplerini dinlemiş, raporları Ankara’ya iletmişti. Birçok ekonomiyle ilgili yasa, vergi yasaları vb. bu tarihlidir. 
Bu süreç nedir?
Bir yapısal kuruluş.
Yeni bir anlayış, yeni bir hedef, yeni bir yapı.
Arkasından 50’li yıllar geldi.
Yön değiştirme.
Türki...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kıvılcım Kürdümüzü de Türkümüzü de hepimizi yakar 25 Nisan 2024 | 528 Okunma ABD hem kendi başkanını hem bizimkini seçmeye kalkışıyor 21 Nisan 2024 | 300 Okunma İsrail’in de Ukrayna’nın da kaderi bir: Yeniliyorlar 18 Nisan 2024 | 380 Okunma Bu acılar geleceğimiz için umut tohumları 14 Nisan 2024 | 111 Okunma Evet, hanımlar! Emin olun biz böyle kalmayacağız 07 Nisan 2024 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar