YÖK öyle Endüstri 4.0

Türkiye 80 darbesinin anayasasından dahi kurtulma yolunda ama yine aynı darbenin ürünü YÖK, bilimin ensesinde Demokles'in Kılıcı gibi asılı duruyor. Bana göre toplumu vesayet cenderesinden kurtaracak anayasa süreci ardından...

Türkiye 80 darbesinin anayasasından dahi kurtulma yolunda ama yine aynı darbenin ürünü YÖK, bilimin ensesinde Demokles'in Kılıcı gibi asılı duruyor. Bana göre toplumu vesayet cenderesinden kurtaracak anayasa süreci ardından Yüksek Öğrenim Kurumu YÖK'ü bir an önce yok etmeliyiz.
Neden mi? Türkiye'de bilimi geliştirsin diye kurduğumuz fakat yarım asırdan fazladır bir halta yaramayan TÜBİTAK dahi YÖK'ten neden kurtulmamız gerektiğini itiraf ediyor. Türkiye'de sanayinin dijital olgunluk düzeyinin Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında yer aldığını ölçmüşler anketlerinde… Endüstri 2.0 kaba tabirle tarımdan sanayiye geçme sürecini, Endüstri 3.0 ise sanayileşmeyi ifade ediyor. Oysa bizim gözümüzü diktiğimiz yüksek gelir grubu ülkeleri, bilgi ile üretimi birleştiren, her sürecin akıllı hale geldiği Endüstri 4.0'ı tasarlamakla kalmadı, buna geçiyor bile… Üniversitelerimizin nicelik sorununu, sayılarını 200'e yaklaştırarak çözdük ancak nitelik sorununun çözümü için YÖK denen darbe kazıntısı kurumlardan kurtulmak zorundayız. "Bu kadar cehalet ancak tahsille olur" kabilinden işe yaramaz kadrolarını yenilemeye mecburuz.
YÖK'ü bilimde "YOK" mertebesine getiren tutumunu hatırlayalım. A8 standardında (makam arabaları olan Audi 8'den söz ediyorum) donanımlarıyla padişah gibi yetkili ancak onlara emanet edilen öğrenci ve bilim insanlarını disiplin altında tutmaktan başka bilimsel gayesi olmayanlar… Yıllarca YÖK'ü türban ve sakal ile oyalayan zihin yapımıza rağmen bilim üretenlerimiz şükür ki hâlâ var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar