Rusya çok şey kaybeder

Cumhurbaşkanı Brüksel'deki konuşmasında; "Rusya dostunu kaybederse, çok şey kaybeder" diyor. Söylediği, Türkiye'ye yapılan saldırının, NATO'ya yapılmış saldırıolduğudur. Bu yeni gerilimin...

Cumhurbaşkanı Brüksel'deki konuşmasında; "Rusya dostunu kaybederse, çok şey kaybeder" diyor. Söylediği, Türkiye'ye yapılan saldırının, NATO'ya yapılmış saldırıolduğudur. Bu yeni gerilimin siyaset boyutu bir yana, işin ekonomik cephesinebakıldığında, gerilimin tırmandırılması halinde Rusya sahiden çok şey kaybedecektir. 
Birincisi, Rusya, iki ülke arasına nifak sokmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmektedir. Türkiye -Rusya yakınlaşması öteden beri ABD ve AB'nin rahatsızlık duyduğu gelişme idi. İki ülke arasında halen 35'i dış ticaret ve 15'i dış müteahhitlik olmak üzere 50 milyar $'lık ticaret hacmi bulunuyor ve bunun 2020'ye dek 100 milyar $'a çıkarılması söz konusu. 
İkincisi, ürün ülkesi Rusya'nın enerji müşterisi olarak Türkiye, doğal avantaja sahip ve herhangi bir müşteri değil. Tüketici ve transfer kimliğiyle Türkiye, tedarikçi kimliğiyle Rusya'nın karşılıklı bağımlılığı, atılacak her adımın iyi hesaplanması gerektiğini ortaya koyuyor. 
Üçüncüsü, küresel ekonomide gücün giderek Atlantik havzasından Pasifik havzasına kayması, Rusya'nın yeni ittifaklar kurma ihtiyacını artırdı. Hal böyle iken Türkiye gibivizelerini kaldırmakla yetinmeyip dış ticarette ortak yerli para kullanımına dek derinleşen bu dostluğun çok fazla riske atıldığı bir gerçektir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar