Mora’yı Rodos’u satmak yetmeyecek

Çizgi film klasiği Simpsons'un 2 yıl önceki bir bölümünde, konu; Yunanistan'dı ve şu altyazı okunuyordu; "Avrupa Yunanistan'ı eBay'a koydu." eBay internet alışveriş sitesi ve her şeyin alınıp...

Çizgi film klasiği Simpsons'un 2 yıl önceki bir bölümünde, konu; Yunanistan'dı ve şu altyazı okunuyordu; "Avrupa Yunanistan'ı eBay'a koydu." eBay internet alışveriş sitesi ve her şeyin alınıp satıldığı sanal pazar yeri… Neden iflastaki bir ülke de burada satılmasın? 
Aslında sorun şu ki Yunanistan, satmakla da kurtulamayacak. İlla ki üretmesi gerekecek. Nereden mi biliyoruz? Çok basit, geride bıraktığımız yoldan. Zira Yunanistan pek çok açıdan "zaman tünelindeki Türkiye" görüntüsü veriyor. Geride bıraktığımız ve adına "kayıp yıllar" dediğim bu dönemde olup bitenler, şimdi komşumuzda yaşanıyor. 
Çıpras'ın düştüğü durum ortada… Ancak Yunanistan'da eski başbakan Yorgo Papandreu'nun Brüksel yardım masasında 4 yıl önceki isyanı farkı değildi "daha ne istiyorsunuz, Mora'yı mı Rodos'u mu satayım?" 
13 yıl önce bizdeki koalisyona dayatılan farklı mıydı? IMF denen ve insansız ekonomiisteyen insafsız yapı, bize vereceği can suyu krediler karşılığında daha azını istemiyordu. 
Borçlanma faizinde Libor'un üzerine kriz artıları ekliyor, küresel tefecilik şaheserleri(!) yaratıyorlardı. Kurulan baskı; yerli işbirlikçilerinin de yardımıyla genelde; Libor+Kıbrıs veLibor+Ege, hatta Libor+Güney Doğu oluyordu. 
Çaresizdik zira üretmiyor, hazırla geçiniyorduk. 
Çiftçi; oy silahıyla taban fiyattan, 
İşçi grev tehditli zamla fahiş ücretten, 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar