Komşu iflası bizi etkiler

Her şeyden önce Yunanistan'da olup bitenlerin bizim için de hoş olmayacağınısöyleyelim. Komşusunda yangın varken hiç kimse güvende olamaz. Avrupa Birliği'nin kararsızlığı...

Her şeyden önce Yunanistan'da olup bitenlerin bizim için de hoş olmayacağınısöyleyelim. Komşusunda yangın varken hiç kimse güvende olamaz. Avrupa Birliği'nin kararsızlığı, Yunanistan'ın acı ilaca hazır olmayışı, bir ülkenin iflasını gündeme taşıyor. 
Ancak burada sorun bir ülkenin şirketler gibi iflas edemeyeceğidir. Tüm varlığını haraç mezat satıp, ortaklara yasanın öngördüğü kadar sorumluluk yükleyip, çalışanları kapıya koyup, ceketini alıp gidemezsin... Sonuçta bir vatan ve vatandaşların söz konusudur. 
Ülkeler iflas etmez. Zira edemez... Fakat sonuçları "iflasla biten" yıkımdan da beter olabilir. Öncelikle ülkenin varlık ve gelirleri, borçlarını karşılamaya yetmez. Ardındanmoratoryum ilan edilir. Haraç mezat satacak bir şeyi kalmamıştır ve borç verecek ülke de bulamaz. 
Ülkedeki yatırımlar kaçar, zenginler varlıklarını yurtdışına taşır, tasarruflar başka ülkeleregider... Bir bakıma fiili ve hukuki varlıkları "korunarak" iflas etmiş sayılırlar. 
Yüzde 80 ucuzlayacak olan emlak, arazi, şirket ve Yunan markaları, girişimcilerimiz için "altın fırsat" halini alabilir. Zaten Avrupa'nın baskın ülkeleri, kendi bankalarını Yunanistan bahanesiyle kurtarırken, iflasa sürükledikleri ülkeyi talan için bekliyor. 3 yıl önce Yunanlılar bize gelmiş ve "Almanlar alana kadar siz alın" diye adalarda ortaklık önermişti.
Türkiye için fatura Komşu'nun çöküşüyle doğan hasardan bize yansıyacak bedeldir. Bu, kuşkusuz istenmeyen bir şeydir. Ancak Komşu'nun zihin yapısı hâlâ "neden bir bedel ödeyeyim ki?" direnişini aşamadı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar