Enflasyon telafisi

Haziran verileriyle memur ve emekliye %4.76 zam geliyor. Bunun 3 puanı toplu sözleşme ve hükümet kararından, 1.76'sı ise enflasyon farkı olarak verilecek.Sabit gelirliyi enflasyona ezdirmemek için...

Haziran verileriyle memur ve emekliye %4.76 zam geliyor. Bunun 3 puanı toplu sözleşme ve hükümet kararından, 1.76'sı ise enflasyon farkı olarak verilecek.
Sabit gelirliyi enflasyona ezdirmemek için düşünülen bu "telafi zammı", ne yazık kibordrolarla sınırlı kalmıyor, herkesin ve her kesimin "talebi" haline gelebiliyor.
Sorun şudur: Enflasyon külfetini herkes "sırtından atma" gayreti içine girerse ne olur? Söyleyelim, Kayıp Yıllar 90'lardaki gibi önce iki haneli yüksek, daha sonra 3 haneli hiperenflasyonun psikolojik iklimi yerleşir.
Geçmişi hatırlayın, katsayıya gelen zammın temel bahanesi "enflasyon" idi. Toplu sözleşmeler zaten sendikaların tek maddelik taleplerine indirgenmişti: "Enflasyon artı şu kadar..."
Taban fiyat mı arttı? Ne gam, tarım girdisini elinde tutan bütün sektörler, taban fiyatındaki farkı, (genelde) ziyadesiyle fiyatlarına bindirirdi. Petrol faturası mı arttı?Önemli değil, nakliyecisinden taksicisine, kimya sektöründen petrolün damlasını kullanana dek herkes, tarifelerini değiştirirdi.
Üstelik bütün bunları enflasyondan korunmak adına yaptığımızdan, kısır döngütamamlanır, artan hayat pahalılığını karşılamak için zam talepleri yükselir, çiftçi taban fiyatıyla, memur katsayı, işçi toplu sözleşme ile "telafi" yolları arardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar