Enflasyon koruması

Gelirin, enflasyon karşısında erimesini önleyen mekanizmanın adı bu… Misal memura zam yapıldığında, enflasyon şayet bu oranın üzerinde ise aradaki farkın ödenmesidir. Siyaset dilinde bu;...

Gelirin, enflasyon karşısında erimesini önleyen mekanizmanın adı bu… Misal memura zam yapıldığında, enflasyon şayet bu oranın üzerinde ise aradaki farkın ödenmesidir. Siyaset dilinde bu; "çalışanı, enflasyon karşısında ezdirmedik" cümlesine dönüşür.
Türkçesi şu; enflasyon ne olursa olsun, "koruma sahibi" kesim, bundan etkilenmiyor. Ancak bir sorun var; devlet kendi memur ve emeklisini koruma altına alırken hatta özel sektör patronları ve sendikalar işçiyi de "enflasyondan sakınırken" piyasa da kendi korumasını üretiyor.
Nasıl mı? Misal bakkal. Memurdan daha fazla zamma sevindiği kesindir. Misalperakendeciler, AVM'ciler, pazarcılar, ulaşımcılar… Saymakla bitmez... Asgari ücretin1300 liraya çıkması ve memur ile emekliye yapılan "enflasyon koruması" bunları daha fazla sevindiriyor.
Çünkü enflasyona karşı kendi özel kalkanlarını inşa ediyorlar ve bu bize zam olarak yansıyor. Üstelik %10'luk enflasyon koruması bu eko sistemde 2'ye, 3'e katlanıyor. Memura işçiye verilen zammı gören piyasanın bu "kendini koruma" iştahı, günün sonundaenflasyonu ivmelendiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar